Komentari i analize

Rezultat stranačkog upravljanja institucijama: Samo 9 od 107 revidiranih institucija u Federaciji BiH dobilo pozitivne ocjene za obje komponente finansijske revizije

Glavni revizor FBiH Dževad Nekić (Foto: Amir Albaldavi)
Ocjene iz finansijske revizije za 2023. ponovo potvrđuju ugled Ureda za reviziju kao najkritičnije vrhovne revizorske institucije u BiH, koja ne podliježe političkim uticajima i pritiscima (a posljednje su godine obilovale njima). Od 107 institucija u kojima je ove godine provedena finansijska revizija u Federaciji BiH, samo 9 (8,41%) ih je dobilo pozitivno mišljenje za obje komponente finansijske revizije. Usporedbe radi, Glavna služba za reviziju javnog sektora RS do sada (a realizovala je tek 53 od 90 planiranih izvještaja) takvih ima 23 (43% od dosad provedenih revizija).

Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH danas, 04.10. u jutarnjim satima, objavio je posljednih 5 izvještaja o provedenim finansijskim revizijama za 2023. iz svog godišnjeg plana za 2024. godinu.

Svih 107 planiranih izvještaja je, dakle, realizovano. Čime je Ured za reviziju postao druga vrhovna revizorska institucija u BiH koja je u potpunosti realizovala svoj plan finansijskih revizija – prethodno je 13.09. svoj, doduše znatno skromniji plan realizovao državni ured za reviziju.

Kuriozitet je da je realizacija krenula prije tačno 4 mjeseca – 04.06.2024. – objavom “obaveznog paketa” od 19 izvještaja o institucijama izvršne i zakonodavne vlasti u FBiH.

107 izvještaja objavljeno je u 12 objava različitog broja izvještaja.

Ovakav pristup rezultat je svojevremene odluke da se proces revizije učini transparentnijim i medijima i javnosti pruži mogućnost boljeg uvida u rad institucija nad kojim se vrši revizija, nego objavom svih izvještaja odjednom pa još tek nakon što ih razmotri poslovično neefikasni Parlament.

Značaj ove odluke i novouvedene prakse vidljiv je upravo ovih dana kada se Federalni parlament, zbog gotovo dvogodišnjeg nerada Komisije odgovorne za reviziju (uzrokovanog opstrukcijama i blokadama), sa zakašnjenjem, bavi izvještajima iz finansijske revizije za 2021. i finansijske revizije za 2022., umjesto samo aktuelnim iz finansijske revizije za 2023.

Pošto je bavljenje Parlamenta i njegove komisije izvještajima iz 2021. i 2022. u 2024-oj, manje-više besmisleno čisto formalno odrađivanje zakonske obaveze, bez suštinske vrijednosti (jer su se u nekim institucijama promijenile i okolnosti i ocjene revizora i njihove primjedbe) jedina stvarna vrijednost bila je javna objava tih izvještaja odmah po njihovom nastanku. Što je omogućilo reakciju medija na revizorske nalaze i javni pritisak na neke institucije, koji je bio supstitucija parlamentarnog pritiska, s ciljem realizacije revizorskih preporuka za otklanjanje uočenih nepravilnosti, grešaka i nezakonitosti u radu institucija.

Inače, ocjene iz finansijske revizije za 2023. ponovo potvrđuju ugled Ureda za reviziju kao najkritičnije vrhovne revizorske institucije u BiH, koja ne podliježe političkim uticajima i pritiscima (a posljednje su godine obilovale njima).

Od 107 institucija u kojima je ove godine provedena finansijska revizija u Federaciji BiH, samo 9 (8,41%) ih je dobilo pozitivno mišljenje za obje komponente finansijske revizije – i finansijske izvještaje i usklađenost poslovanja sa zakonima i drugim propisima. Usporedbe radi, Glavna služba za reviziju javnog sektora RS do sada (a realizovala je tek 53 od 90 planiranih izvještaja) takvih ima 23 (43% od dosad provedenih revizija).

S druge strane, broj institucija koje su od Ureda dobile negativnu ocjenu (koje izriče još samo Glavna služba, ali u znatno manjem obimu) za jednu ili obje komponente finansijske revizije je skoro duplo veći – 17.

Najveći broj institucija ima mišljenje s rezervom – njih 48 (ili 45 % od ukupnog broja revidiranih). Dok je pozitivno mišljenje dobilo još 33 institucije, ali samo za jednu komponentu finansijske revizije (dok je za drugu dobilo mišljenje s rezervom.)

Napomenimo na kraju da je rok za realizaciju bio 30.09., što znači da je Ured ispunio svoj plan sa troipodnevnim zakašnjenjem. No, imamo li u vidu da Parlament i njegova komisija za reviziju kasne čitave dvije godine i da im je Ured “pred zatvorenim vratima” nagomilao 300-tinjak različitih izvještaja (da sad ne spominjemo da rade bez programa rada), ovo kašnjenje možemo smatrati krajnje nebitnim.

(N.N., Revizije info)

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije