Vijesti

Sarajliću i ostalima će se ponovo suditi za davanje dara

Kantonalni sud u Sarajevu ukinuo je prvostepenu presudu kojom su Asim Sarajlić, Sabahudin Delalić i Muhamed Šehović oslobođeni optužbi za davanje dara i drugih oblika koristi te je predmet vraćen na ponovno suđenje, potvrđeno je za Detektor.

Kako su pojasnili iz sarajevskog Kantonalnog tužilaštva, Kantonalni sud je uvažio njihovu žalbu izjavljenu na prvostepenu presudu i predmet vratio Općinskom sudu na ponovno suđenje.

Općinski sud u Sarajevu je u februaru prošle godine prvostepenom presudom oslobodio optužbi Sarajlića, Delalića i Šehovića, uz obrazloženje da im se na teret stavlja saizvršilaštvo, odnosno da su zajedno i po prethodnom dogovoru počinili krivično djelo, što Optužba nije dokazala.

Kantonalno tužilaštvo je u septembru iznijelo žalbu na prvostepenu presudu te zatražilo njeno ukidanje i vraćanje na ponovno odlučivanje.

Tokom iznošenja žalbe je rečeno kako je tokom donošenja odluke prvostepenog suda došlo do bitne povrede odredaba krivičnog postupka, kao i da istražni organi nisu postupali arbitrarno i da su optuženi tokom postupka imali priliku prigovarati zakonitosti snimka. Odbrane optuženih su zatražile da žalba Tužilaštva bude odbijena, te da se potvrdi oslobađajuća presuda.

Sarajlić, Delalić i Šehović se terete da su od 20. do 25. februara 2020. godine, posredstvom Šehovića, ugovorili sastanak s Velidom Tvrtkovićem, prije zakazanih unutarstranačkih izbora za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, koji su bili planirani za 26. februar 2020. i na kojima su predloženi kandidati bili članovi Semir Efendić i Fikret Prevljak.

Tvrtkoviću su, kako se dalje navodi, obećali da će, korištenjem svog društvenog i uticajnog položaja koji imaju po osnovu pozicija unutar SDA, zaposliti njegovu suprugu u nekoj od institucija u kojima su na rukovodećim pozicijama kadrovi SDA, ukoliko na tim izborima svoj glas dâ njihovom kandidatu za navedenu poziciju – Prevljaku.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije