Regija i svijet

Slovenija: Direktor investicijskog ureda podnio je ostavku

"Procedure proširenja mariborskog onkološkog odjela nisu tekle optimalno, što je uticalo i na kašnjenje u realizaciji investicije" - tako glasi razlog zbog koga je Tomaž Pliberšek, direktor investicijskog ureda, podnio ostavku. Bosanskohercegovačkim političarima i njihovim kadrovima po javnim ustanovama i preduzećima, koji niti shvataju pojam moralne odgovornosti, niti ikakvu odgovornost (moralnu, političku, krivičnu) imaju namjeru prihvatiti (osim u rijetkim slučajevima kad ih na to neko prisili), ova vijest iz Slovenije izgleda vjerovatno kao vic o glupim Slovencima. No, nisu, naravno, Slovenci glupi. Glupi smo mi koji biramo i trpimo takve političare na vlasti. (Antikorupcija)

Nakon uvida u dokumentaciju u vezi sa proširenjem mariborskog onkološkog odjela, Ministarstvo zdravlja je zaključilo da zahvati nisu provedeni optimalno. Direktor Ureda za kontrolu, kvalitet i ulaganja u zdravstvo Tomaž Pliberšek stoga je ministrici zdravlja Valentini Prevolnik Rupel ponudio ostavku , a ministrica ju je prihvatila.

Prevolnik Rupel je u utorak zatražila od Pliberška da joj istog dana preda relevantnu dokumentaciju o proširenju mariborskog onkološkog odjela i otkupu stanova u Masarykovoj ulici. Ministrica je dokumentaciju primila u srijedu, saopšteno je danas iz ministarstva.

Tomaž Pliberšek FOTO: Mediaspeed
Tomaž Pliberšek FOTO: Mediaspeed

“Nakon brzog pregleda dokumentacije u Ministarstvu zdravlja, utvrdili smo da procedure nisu sprovedene optimalno, što je uticalo i na kašnjenje u realizaciji investicije”, naglasili su. Pliberšek je stoga ministrici ponudio ostavku koju je ona prihvatila.

Završetak izgradnje onkološkog odjela Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Maribor do sredine 2026. godine bit će prioritet ministrice Prevolnik Rupel. Posebna pažnja biće posvećena nastavku pregovora za kupovinu stanova sa vlasnicima nekretnina u Masarikovoj 24 i 26, ističu iz ministarstva. Istovremeno su najavili i da će se ministrica u narednih nekoliko dana sastati sa izvođačem radova, projektantom i korisnikom.

U ponedjeljak je na POP TV objavljeno da je izvođač radova GH Holding, zbog 13-mjesečnog kašnjenja proširenja mariborske onkološke klinike, jer ministarstvo nije na vrijeme otkupilo stanove na Masarykovoj, najavio 2,3 miliona eura troškova. . Prema informacijama POP TV, GH Holding je već poslao zahtjev za stvarne troškove u iznosu od oko 700.000 eura, koji su nastali održavanjem gradilišta do dobijanja građevinske dozvole.

U međuvremenu, kompanija GH Holding je u saopštenju za javnost demantovala obe brojke. “Nikada nismo podnijeli oglas o potraživanju za toliki iznos, a isto tako nismo podnijeli ni zahtjev za naknadu troškova”, naglasili su.

Dogradnja onkološkog odjela UKC Maribor sastoji se iz dvije faze. Donedavno je realizovan samo prvi, koji podrazumeva podizanje postojeće zgrade za tri sprata, čiji se završetak očekivao krajem ove godine. Međutim, sa drugom fazom dogradnje nisu mogli krenuti, jer su stanovnici Masarykove ulice po drugi put apelovali za dobijanje građevinske dozvole za novu sedmospratnicu koju planiraju izgraditi tik uz svoje domove.

Ministar zdravlja i premijer Robert Golob je početkom oktobra obavio uvid u stanje na onkološkom odjelu UKC Maribor i tamošnjem gradilištu . On je naglasio da je građevinska dozvola za izgradnju nove sedmospratne zgrade pored postojećeg odjeljenja konačna, bez obzira na kupovinu objekta u Masarykovoj ulici, jer se radi o zasebnim projektima.

__________    __________  __________

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije