Građanski aktivizam

Majevica istovremeno predviđena za zaštitu i rudarenje – inicijativa eko aktivista na čekanju

Ilustracija majevičkih ekologa napravljena uz pomoć vjestačke-inteligencije
"Mi nećemo odustati od protivljena bilo kakvim rudarskim aktivnostima u Loparama i Majevici uopšte i krenuli smo u novu mobilizaciju svih onih koji razmišljaju kao i mi i žele Park prirode na Majevici umjesto rudnika” – izjava je Snežane Vujić Jagodić iz bijeljinskog “Eko Puta”.

Sedam mjeseci od podnošenja Inicijative za pokretanje postupka proglašenja zaštićenog područja – Parka prirode planine Majevice, podnesenog od strane Udruženja građana “Čuvari Majevice” Lopare, Ekološkog udruženja “Eko Put” Bijeljina i Udruženja građana “BB kolona” Ugljevik, iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS stigao je odgovor koji nije pretjerano obradovao inicijatore i ostale koji se zalažu da se umjesto rudarenja na Majevici razvija turizam.

Republički zavod za zaštitu-kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđaje RS ovom ministarstvu dostavio je odgovor u kome se navodi da je stručni tim Zavoda izvršio jednodnevni obilazak područja planine Majevica, opština Lopare, i utvrdio da se radi o prostoru koje pripada šumsko-privrednom području “Majevičko” i kojim se intenzivno gazduje, kako od strane nadležnog šumskog gazdinstva, u dijelu šuma i šumskog zemljišta, tako i od strane lokalnog stanovništva na privatnim posjedima, uz prisutnu degradaciju područja. Zavod je potvrdio da je predmetna Inicijativa opravdana prema dokumentu Izmjene i dopune Prostornog plana Republike Srpske do 2025.godine, kojim je planina Majevica predviđena za zaštitu, ali istim dokumentom područje je planirano i za eksploataciju rudnih sirovina” – između ostalog, stoji u odgovoru iz ministarstva.

Nadalje, u odgovoru se naglašava i da, ukoliko to ministarstvo odobri predmetna istraživanja, Zavod će po dostavljenom izvještaju ocijeniti stanje područja, utvrditi vrijednosti i pristupiti izradi Studije zaštite. Ali, predlaže i da se prije provođenja obaveznih istraživanja obave konsultacije sa predstavnicima JPŠ “Šume Republike Srpske” i ŠG “Majevica”, jer se veći dio područja nalazi u obuhvatu šumskoprivrednog područja.

U reakcijama eko aktivista na odgovor iz ovog ministarstva kažu da su zadovoljni što je Zavod ocijenio opravdanom Inicijativu tri udruženja, ali ne i dijelom u kojem Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju najavljuje da će obaviti i konsultacije i sa Ministarsvom energetike u rudarstva, sa obrazloženjem da ono ima različita planska rješenja planiranim dokumentom Izmjene i dopune Prostornog plana Republike Srpske do 2025.godine.

“Upravo je Ministarstvo energetike i rudarstva investitoru geoloških istraživanja, švajcarskoj kompaniji “Arcor AG”, odnosno podružnici u BiH “Arcor ulaganja” d.o.o. dalo koncesije na istraživanja, koja su završena 31.07.2022.godine i očekuje se da će investitori tom ministarstvu i podnijeti zahtjev za koncesu za otvaranje rudnika. Mi nećemo odustati od protivljena bilo kakvim rudarskim aktivnostima u Loparama i Majevici uopšte i krenuli smo u novu mobilizaciju svih onih koji razmišljaju kao i mi i žele Park prirode na Majevici umjesto rudnika” – izjava je Snežane Vujić Jagodić iz bijeljinskog “Eko Puta”.

Jagodić Vujić kaže da su i od vlasti Lopara na prošlonedeljnom sastanku dobili čvrsta uvjeravanja da i oni neće odustati od svog izričitog protivljenju otvaranju rudnika na Majevici, a kada se dogovore i sa ostalim eko partnerima, planiran je još jedan, zajednički sastanak, u Loparama.

“U razmatranju je organizovanje potpisivanja jedne široke petcije, kao i drugih propratnih akcija,  čiji će cilj biti da vlastima na svim nivoima kažemo da kopanja na Majevici neće biti” – kaže Jagodić Vujić, kaja smatra da su vlasti u Banjaluci praktično njihovu inicijativu stavili “na čekanje”, kako bi dobili na vremenu, a moguće, kaže ona, da istekne i postojeći Prostorni plan RS

 

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije