Građanski aktivizam

Aarhus centar: Iz Općine Ključ tvrde da nisu dobili grant za izgradnju obaloutvrda na rijeci Sanici. Pa ko onda (g)radi i šta (g)radi?

“Podsjećamo da smo proteklih mjeseci informisali javnost o zabrinjavajućim događajima koji se tiču rijeke Sanice. Nažalost, već godinama smo suočeni s nizom akcija koje ozbiljno ugrožavaju njenu prirodnu ravnotežu i ekološku stabilnost.”, navodi se u današnjem saopštenju za javnost Aarhus centra u BiH (rađenom u okviru projekta „Prekini lanac korupcije: Zaštitimo rijeke!“), koje prenosimo u cjelosti.

Aarhus centar u BiH želi informisati  javnost o novim razvojima u vezi sa očuvanjem i zaštitom rijeke Sanice. Naime, nakon našeg saopćenja u kojem smo objavili odgovore Agencije za vodno područje rijeke Save, koja tvrdi da su izgradili obaloutvrde na mjestima na kojima je Sanica plavila, te da se na tom mjestu neće graditi mini hidroelektrana jer je zaštićeno područje, dobili smo i odgovore na pitanja od Službe za prostorno uređenje, stambeno-komunalne, imovinsko-pravne i geodetske poslove Općine Ključ.

Ova služba je kratko odgovorila na naše zahtjeve za pojašnjenjima o izgradnji obaloutvrda na obalama rijeke Sanice.

Na naša prva dva pitanja – “Kada je zadnji put Sanica plavila? Čemu obaloutvrde?” i “Mještani kažu da Sanica na pomenutom dijelu nikada nije plavila. Kojim onda Vi podacima raspolažete, a koji ukazuju suprotno od onoga čemu mještani svjedoče već generacijama unazad?” – dobili smo odgovor koji je sadržavao spisak potpisa građana Mjesne zajednice Sanica koji podržavaju izgradnju obaloutvrda. Peticiju je potpisalo 139 građana, za koje, opet od lokalnih mještana, imamo informaciju da su potpisivanje vršili pod pritiskom i obmanama. Spisak imena nećemo javno objaviti radi zaštite podataka, a svi zainteresovani mogu dobiti uvid u spisak.

Na treće pitanje – “Na osnovu čega ste, kao Općina, dobili grant da gradite nešto što u potpunosti nije regularno?” – odgovorili su nam da Općina Ključ nije dobila grant niti je bila investitor predmetnih radova. Umjesto toga, radove je finansirala Agencija za vodno područje rijeke Save Sarajevo, koja upravlja vodama I kategorije u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Ovaj razvoj događaja dodatno naglašava potrebu za transparentnošću i jasnim informacijama od svih institucija uključenih u priču. Nastavit ćemo se zalagati za očuvanje prirodnih resursa naše zajednice i insistirati na temeljitom objašnjenju svih aspekata povezanih sa zaštitom ovog vrijednog vodotoka, a u međuvremenu očekujemo i odgovore iz Ministarstva prostornog uređenje FBiH.

Podsjećamo da smo proteklih mjeseci informisali javnost o zabrinjavajućim događajima koji se tiču rijeke Sanice. Nažalost, već godinama smo suočeni s nizom akcija koje ozbiljno ugrožavaju njenu prirodnu ravnotežu i ekološku stabilnost.

Mještani ovog područja aktivno se bore za očuvanje Sanice, koja predstavlja ne samo izvor života već i kulturnu i ekološku baštinu koja se prenosi generacijama. Izgradnja obaloutvrda čin je koji je izazvao ozbiljne sumnje i zabrinutost u ovoj lokalnoj zajednici.

U svjetlu tih događaja, obratili smo se resornom Ministarstvu, Općini Ključ te Agenciji za vodno područje rijeke Save s jasnim zahtjevima za odgovorima na ključna pitanja koja se tiču zaštite rijeke i razloga iza izgradnje obaloutvrda.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije