Građanski aktivizam

Aarhus centar, nakon mirnih protesta u Srebreniku: Kome služe Vlada TK i Ministarstvo privrede? Narodu ili pojedincima?

„Sigurno je da mještani neće odustati od svoje pravne borbe za osnovna ljudska prava, a to je pravo na život i dom. Kamenolomu nije mjesto u naseljenom prodručju.“, navodi se u saopštenju Aarhus centra BiH, izdatom nakon jučerašnjih protesta u Srebreniku, a koje, u nastavku, prenosimo u cjelosti.

U vezi sa aktuelnim događajima vezanim za planiranu eksploataciju kamenoloma u blizini naselja Špionica u gradu Srebreniku, Udruženje Resursni Aarhus centar BiH je zajedno sa mještanima Špionice održao mirne proteste u srijedu, 8.5.2024. ispred plaotu ispred Doma kulture u Srebreniku sa početkom od 13h.

Uprkos tvrdnjama investitora da su svi postupci sprovedeni u skladu sa zakonom i da su dobili saglasnost mještana, istina je potpuno drugačija. Mještani već od 2021. godine izražavaju svoje protivljenje ovom projektu, a njihovi zahtjevi za uključenjem u proces odlučivanja su bili ignorisani. Činjenica da su izjave stanovnika prikupljene na prevaru od strane prethodnog vlasnika zemljišta jasno pokazuje da investitor nije dobio pravovaljanu saglasnost za realizaciju ovog projekta.

Udruženje Resursni Aarhus centar BiH je pokrenulo pravne postupke protiv izdatih dozvola za ovaj projekt te je uspjelo poništiti vodne saglasnosti, dok je tužba protiv urbanističke saglasnosti u toku. Također, ističemo da javnost nije bila adekvatno uključena u proces donošenja odluka, što predstavlja kršenje Aarhuške konvencije koju BiH ima obavezu da sprovodi.

Sigurno je da mještani neće odustati od svoje pravne borbe za osnovna ljudska prava, a to je pravo na život i dom. Kamenolomu nije mjesto u naseljenom prodručju.“– kazala je Nina Kreševljaković, pravnica Aarhus centra u BiH.

Ovaj slučaj nije samo pitanje lokalnog značaja. Potencijalna eksploatacija kamenoloma u blizini naselja Špionica bi mogla ozbiljno ugroziti životnu sredinu i pitku vodu na području Grada Srebrenika, te bi ponovo dovela u pitanje stabilnost i sigurnost povratničkih zajednica koje su već pretrpjele teškoće tokom ratnih devedesetih.

Okupili smo se da na miran način kažemo da nećemo dozvoliti da bilo koji investitor dođe i otvori kamenolom u našoj Špionici, da nam ugrozi naše živote, naše zdravlje, da nam uništi biser prirode, našu Bistricu koja je jedna od naljepših rijeka u širem području kantona. Danas odlučno šaljemo poruku svim nadležnim institucijama da se ne igraju sa našim životima, da poslušaju naš vapaj i da ne dozvole da se izuzetno lijepa priroda uništi.“ – proučio je Omer Majstorović, predstavnik neformalne grupe građana „Stop kamenolomu u Špionici“.

Stoga, apelujemo na nadležne organe da pažljivo razmotre sve aspekte ovog projekta i da omoguće adekvatno učešće javnosti u donošenju odluka koje se tiču budućnosti ovog područja. Također, pozivamo investitora da preispita svoje planove i da uvaži zabrinutost i interese lokalnog stanovništva.

Udruženje Resursni Aarhus centar BiH će nastaviti pratiti ovu situaciju i pružati podršku mještanima u zaštiti njihovih prava i okoline.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije