Građanski aktivizam

Aarhus centar poziva Općinu Prozor-Rama da uvaži stavove lokalnog stanovništva i poništi štetne koncesione ugovore

Investitoru se u dva navrata udovoljio zahtjev za produženje roka dostavljanja Studije zbog ishodovanja vodnog akta, nakon čega je investitor 25.04.2024. dostavio Studiju bez važeće vodne saglasnosti.

Rijeka Volujak, poznata i kao Volujčića, očaravajuća je prirodna oaza u općini Prozor-Rama. Njeni izvori stvaraju tok dug gotovo 19 km, gradeći kanjon dubok preko 600 metara!

Projekat mini hidroelektrane na Volujaku koji je planiran još od 2019. godine ugrozio bi jedan od posljednjih svjetskih staništa bjelonogog raka koji se nalazi na IUCN-ovoj crvenoj listi ugroženih vrsta.

Rijeka Volujak predložena je za Smaragdnu mrežu područja od iznimne važnosti za konzervaciju. BiH kao kandidat za EU ima obavezu očuvati ovu rijeku prema Bernskoj konvenciji i Aarhuskoj konvenciji.

Naime, investitoru se u dva navrata udovoljio zahtjev za produženje roka dostavljanja Studije zbog ishodovanja vodnog akta, nakon čega je investitor 25.04.2024. dostavio Studiju bez važeće vodne saglasnosti.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma je ovaj put odbacilo zahtjev invesitora jer je isti bio nepotpun, bez prilike za ponovnim produživanjem roka za dostavljanje Studije.

„Mi ćemo pri razgovorima sa ministricom i oko koncesija držati se naših načela, posebno uvažavanja stavova lokalnog stanovništva,“ izjavio je Josip Juričić, načelnik Općine Prozor-Rama.

Ovim putem pozivamo Općinu Prozor-Rama da ispuni svoja obećanja, te da uvaži jasne stavove lokalnog stanovništva i poništi štetne koncesione ugovore.

Aarhus centar u BiH je pružao pravnu pomoć u vezi ovog slučaja od početka 2023. i nastavit će pružati pomoć u cilju zaštite ove rijeke, staništa iznimno ugroženog bjelonogog raka.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije