Građanski aktivizam

ACT: Izgradnja hidroelektrane “Dabar” – Početak kraja Hercegovine kakvu poznajemo?!

„Zašto se šuti?“

Fondacija Atelje za društvene promjene – ACT nastavlja da upozorava na prijeteću opasnost kontroverznog projekta Gornji horizonti.

Na svojoj Facebook stranici objavila je fotografije izgradnje hidroelektrane “Dabar”, srca tog projekta, čiji je investitor Elektroprivreda Republike Srpske.

Navode da ovaj projekat prate opravdane sumnje u različite neregularnosti. Da su sporne, između ostalog, ekološke studije i netransparentni i većim dijelom javnosti nedostupni ugovori, kao i sama uloga kineskih izvođača radova.

“Gornji horizonti, planirani i razvijani još od 60-ih godina prošlog vijeka, spadaju u red najopasnijih energetskih projekata u BiH, vjerovatno i region.”, ističu iz Fondacije., podsjećajući da se cjelokupan koncept zasniva na prebacivanju voda, sistemom tunela i kanala, iz Gatačkog i Nevesinjskog polja, preko Dabarskog i Fatničkog polja u akumulaciju Bilećkog jezera. Odnosno da će veliki dio vode, koji bi trebao, kroz izvore Bune i Bunice, završavati u slivu Neretve, biti vještački prebačen u sliv Trebišnjice.

“Posljedično će to dovesti i do smanjenje nivoa vode donjeg toka Neretve, što će omogućiti značajniji prodor vode Jadranskog mora dublje u Hercegovinu, prema nekim procjenama čak i do Bunskih kanala.”, navode iz Fondacije, postavljajući pitanje:

“Hoće li delta Neretve od plodne Kalifornije, kako je nazivaju, postati pustinja bez bilo kakvih perspektiva za poljoprivrednu proizvodnju, od koje živi nekoliko desetina hiljada stanovnika?!”.

Vrijedi spomenuti i jedan od komentara na ovu objavu.

„Zašto se šuti? Fejzbuk služi za jadikovanje i ništa više. Da smo se mi borili fejzbukom protiv izgradnje brane Konjic 1 ona bi danas bila gotova. Bez jake akcije nema uspjeha.“.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije