Vijesti

Afera Respiratori: Optužnica protiv premijera Federacije BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je danas optužnicu protiv premijera Federacije BiH Fadila Novalića, ministarke Federacije BiH Jelke Milićević, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka i vlasnika poljoprivredne firme “Srebrena malina” Fikreta Hodžića zbog afere “Respiratori”. Optuženima se, osim Milićevićeve, na teret stavlja više krivičnih dela, saopšteno je iz Tužilštva BiH.

Oni se terete za zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja, mito, pranje novca, falsifikovanje službene isprave, kao i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijiskih izveštaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Optuženoj Jelki Milićević se stavlja na teret da je počinila krivično delo – nesavesan rad u službi.

Premijer Federacije BiH i ostali optuženi su zbog malverzacija prilikom nabavke 100 komada respiratora iz Kine u vrednosti od oko 5,4 miliona evra, kao i zaštitne opreme u vrednosti od 1,48 miliona evra za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji BiH u vreme neposredno nakon što je u tom entitetu proglašeno stanje nesreće.

Optuženom Fadilu Novaliću se stavlja na teret da je koristeći okolnosti proglašenja pandemije, kao i kapacitete ovlašćenja premijera u Vladi Federacije BiH, osmislio plan nezakonite isplate budžetskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv koronavirusa.

“U tom planu su mu se, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, pridružili Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i pravna osoba ‘F. H. Srebrena malina’ d.o.o. Srebrenica”, navedeno je iz Tužilaštva BiH.

Dalje se ističe da je ta “udržena grupa potom nabavila stotinu komada respiratora po uvećanim cenama”, uz napomenu da se nabavljeni respiratori ne mogu koristiti u lečenju obolelih od koronavirusa.

“Zbog toga je po budžet Federacije BiH nastupila imovinska šteta i omogućeno sticanje protivpravne imovinske koristi koja bi bila podeljenja između pripadnika udružene grupe”, navodi se u saopštenju.

Optužena ministarka Jelka Milićević, tereti se da je počinila krivično delo nesavesan rad u službi, jer je svesnim kršenjem zakona i drugih propisa omogućila ovakvu nabavku respiratora, a potom, propuštanjem svojih zakonom propisanih dužnosti, nije sprečila nastupanje štetne posledice.

Istraga protiv osumnjičenog direktora Agencije za lekove BIH Aleksandara Zolaka nastavlja se u odvojenom predmetu, jer je istraga proširena u odnosu na postojanje osnova sumnje da su i u drugim slučajevima od strane Agencije za lekove i medicinska sredstva donete nezakonite odluke.

Tužilaštvo je navelo da se nastavlja istraga i protiv više osoba, osumnjičenih u aferi “Respiratori”.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije