Građanski aktivizam

Akcija mladih bišćana na čišćenju crkve od vandalskih natpisa nepoznatih počinilaca

Tokom vikenda u Bihaću se desio vandalski čin kada su nepoznati počinioci ispisali natpise po Crkvi svetog Ante Padovanskog u staroj jezgri u centru Grada.

Ovi natpisi razljutili su i razočarali sve Bišćane s obzirom na to da u ovome gradu godinama u zajedništvu žive narodi različitih vjerskih pripadnosti.

Kako nezvanično saznaje portal Biscani.net, ovaj čin desio se od strane stranih državljana koji su posjetili grad tokom vikenda, što potvrđuje iznenađenost građana ovim činom koji se nikada prije nije desio.

S tim u vezi, želeći nastaviti živjeti u zajedništvu i toleranciji, ali i pokazati da ne daju grad nikome, da će ga čuvati od ovakvih činova koji vrijeđaju sve stanovnike, grupa mladih Bišćana pokrenula je akciju i očistila natpise.

Kako su rekli, uradili su to najbolje koliko su mogli uz veliki trud i ribanje, ali su uspjeli u svom naumu. Ono što nisu dirali je zvonik crkve koji je poprilično uništen, zbog straha od većeg uništenja i uzevši u obzir da trebaju zaštiti objekat koji je Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Pokretač akcije je Armin Halilagić, a ovom prilikom je poručio:

“Grade naš, dok je tvoje djece, nećemo te dati. Otpad i ološ nikada neće uspjeti ukaljati tvoj i naš obraz, jer je puno više dobrih i srčanih. Ljubav je jača od svake boje, laka i grafita. Mi smo tvoj bihacit. ”

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije