Pravda za Davida - grupa građana koji se bore za funkcionisanje pravne države

Aktivisti koje je sinoć uhapsila policija podnijeli krivičnu prijavu: Nema zakona koji dopušta ovakvo ponašanje MUP-a

Aktivisti neformalne grupe građana Pravda za Davida danas su, zajedno sa svojim advokatima, predali krivične prijave Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka protiv policijskih službenika zbog sumnje da su juče izvršili protivpravno lišenje slobode.

Naime, juče su policijski službenici priveli prvo aktivistu grupe “Pravda za Davida” Ozrena Perduva na Trgu Krajine dok je pokušavao da se obrati novinarima, a nedugo nakon toga ispred Policijske stanice centar privedeno je još 8 aktivista.

Svi oni su danas predali krivičnu prijavu.

Pravni zastupnik ove grupe građana Jovana Kisin rekla je da smo sinoć mogli svjedočiti protivpravnom lišavanju slobode lica koji su članovi grupe Pravda za Davida.

“Oni su držani u pritvoru oko 8 časova. Neki u policijskoj stanici Centar, a neki u Zalužanima. Lišeni su slobode na nezakonit način, nisu ispoštovane procedure Zakona o prekršajima i Zakona o krivičnom postupku i prekršena su osnovna ustavna prava, pravo na odbranu, jer meni i kolegi Milanu Maleševiću (pravnim zastupnicima) nije bio dozvoljen ulazak u policijsku stanicu i nije nam bilo dozvoljeno da komuniciramo sa strankama skoro 8 časova. Oni su držani bez ikakvog zakonskog osnova i na kraju im je samo uručen poziv za informativni razgovor. To znači, da za jedan običan poziv trebate da sjedite u ćeliji 8 sati”, rekla je Kisin.

Ona navodi da ovakvo ponašanje MUP-a neće tolerisati i zbog toga su danas podnijeli krivičnu prijavu zbog tri počinjena krivična djela. To su zloupotreba službenog položaja, povreda ravnopravnosti građana i protivpravno lišenje slobode.

“Ne mislimo ovdje stati i koristićemo još neka pravna sredstva, ali ovo smo danas uradili jer smo još sinoć podnijeli krivičnu prijavu u policijskoj stanici koja nije nigdje evidentirana. Tako da smo bili u obavezi da sami sačinimo i danas predamo prijavu Okružnom javnom tužilaštvu”, rekla je ona.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije