Pravda za Davida - grupa građana koji se bore za funkcionisanje pravne države

III 2021.: Podnesena dopuna krivične prijave protiv Dragana Lukača, Darka Ćuluma i Darka Ilića

Pomenuti trojac tereti se za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, u vezi krivičnih djela otmice i teškog ubistva Davida Dragičevića.

Roditelji ubijenog mladića Davida Dragičevića podnijeli su Tužilaštvu BiH dopunu krivične prijave protiv ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača, direktora SIPA Darka Ćuluma i bivšeg načelnika Uprave za organizovani i teški kriminalitet Darka Ilića.

U prijavi koja je poslata glavnom tužiocu Tužilaštva BiH navodi se da postoji osnovana sumnja da su pomenuta lica izvršila krivično djelo Izvršenje krivičnog djela u sastavu kriminalnog udruženja, u vezi krivičnih djela Pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela.

Pomenuti trojac, navodi se dalje u prijavi, tereti se i za Zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, sve u vezi krivičnih djela otmice i teškog ubistva, izvršenih na štetu Davida Dragičevića.

Davor Dragičević, otac ubijenog mladića je još u avgustu 2018. podnio prijavu protiv Lukača, Ćuluma i Ilića, kao i protiv direktora Zavoda za sudsku medicinu RS Željka Karana,kao i tužilaca Želimira Lepira i Dalibora Vreće.

U dopuni ove prijave, stoji i da je Ifet Feraget punomoćnik roditelja Davida Dragičevića više puta razgovarao sa glavnim tužiocem Tužilaštva BiH sa molbom da ovo Tužilaštvo preuzme na pregled predmete koji se odnose na otmicu i ubistvo Davida Dragičevića.

Navodi se i da je nakon što je Tužilaštvu BiH dostavljen predmet na pregled, postupajući tužilac Dalibor Vrećo intenzivirao istražne radnje na način što je proširio istragu protiv Alena Kukića, kao i da je pozvan na saslušanje Đorđe Rađen.

Isto tako, u dopuni krivične prjiave dodaje se da je riječ o licima koja su od početka involvirana u zataškavanje otmice i ubistva Davida Dragičevića, zajedno sa ostalim prijavljenim licima, uključujući postupajućeg tužioca Dalibora Vreću.

Podsjećamo, Gerila je objavila da je prije nekoliko dana otvorena nova istraga u predmetu “David Dragičević”, protiv diplomiranog inžinjera elektrotehnike Alena Kukića iz Banjaluke koga sada terete za krivično djelo sprječavanje dokazivanja.

Kukiću je nedavno uručen poziv za saslušanje u svojstvu osumnjičenog u predmetu Okružnog javnog tužilaštva broj T 13 0 KT 0045212 18, a tužilac koji vodi novu istragu isti je onaj koji je vodio i prethodnu “propalu” istragu protiv Kukića, odnosno Dalibor Vrećo.

Isto tako, prema informacijama našeg portala, i Đorđe Rađen iz Banjaluke, takođe je zvanično  osumnjičen u predmetu „David Dragičević“ i to za krivično djelo sprečavanje dokazivanja.

Ovo je ujedno i prvi put da će Rađen biti saslušavan zvanično zbog predmeta „David Dragičević“.

Rađen je, inače, vlasnik kuće koju je prema ranijim izjavama policijskih službenika u noći nestanka navodno opljačkao David Dragičević, što do danas uopšte nije jasno i nedvosmisleno dokazano.

Porodica Davida Dragičević, navodi da je zbog činjenice da je i sam tužilac Vrećo involviran u zataškavanje slučaja i da je zbog toge trebao biti izuzet od bilo kakvog postupanja u ovom predmetu, kao i da postoji opravdana sumnja da na ovaj način dodatno opstruiše istragu.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije