Pravda za Davida - grupa građana koji se bore za funkcionisanje pravne države U fokusu

Nastavak policijske torture nad ocem ubijenog mladića, koji za njegovu smrt optužuje nosioce vlasti u RS

Davor Dragičević govori pred 15.000 ljudi, na skupu 'Pravda za Davida', 7. jula 2018., na banjalučkom Trgu Krajine

U istom danu u kome su objavljene američke sankcije za Milorada Dodika, zbog korupcije i “pokušaja urušavanja Daytonskog mirovnog sporazuma, motiviranih vlastitim interesom”, režim u Banjaluci se ponovo odlučio maltretirati Davora Dragičevića i pripadnike “Pravde za Davida”.

Prema pisanju portala Gerila policajci Policijske uprave Banjaluka sačekali su juče (5.1.) oko 16 časova Davora Dragičevića ispred njegove kuće u naselju Lauš gdje su mu uručili poziv na informativni razgovor. Nakon čega je on s njima otišao u policijsku stanicu Centar, pritom komentarišući: “Ja ne znam šta ćete vi meni tamo uraditi. Vi ste meni ubili dijete u tom MUP-u”

Policija je dolazila i na kućnu adresu Ozrena Perduva, istaknutog člana “Pravde za Davida” i predsjednika stranke Pokret Pravde, uznemirivši mu roditelje.

Iz PU Banjaluka za portal Mondo potvrđeno je da je Dragičević pozvan na informativni razgovor, te da se ne radi o lišavanju slobode.

“Lice D.D. pozvano je danas na informativni razgovor u PU Banjaluka, a na osnovu saznanja da bi navedeno lice moglo narušiti javni red i mir na svečanom defileu 9. januara na Dan Republike Srpske, kada se na tom mjestu očekuje veliki broj građana”, rekla je Danijela Mučibabić, portparol PU Banjaluka.

Režim se dakle uplašio protesta kojim bi se ukazalo da ni nakon skoro 4 godine od ubistva dvadesetjednogodišnjeg mladića iz Banjaluke ovaj slučaj nije riješen i da nisu kažnjene ni ubice ni oni koji su ubistvo prikrivali, uništavali dokaze, manipulisali podacima, obmanjivali javnost,… Kao što nisu kažnjeni ni policajci koji su vršili torturu nad građanima koji su samo zahtjevali istinu, pravdu i funkcionisanje pravne države. Policajci čiji je zadatak bio nasiljem i zastrašivanjem uništiti Pokret (u čemu su, nažalost, uspjeli). A sad im je zadatak da bdiju da se on ponovo ne uzdigne, poput feniksa.

I da obezbijede da Miloradu Dodiku ne bude ugrožena demonstracija nacionalnog jedinstva na dan za koji je Ustavni sud donio presudu da ne može biti praznik tog entiteta, ali on baš zbog toga (i sklonosti govoru i aktima mržnje) na njemu insistira. Čime će još jednom pokazati prezir i prema žrtvama stravičnih zlodjela koje taj dan smatraju početkom tragedije na ovim prostorima i prema pravnoj državi i prema onima koji su mu uveli sankcije zbog korupcije i rušenja države i njenih institucija (uključujući tu i Ustavni sud).

No, umjesto inspiratora i organizatora protuustavnog čina (i širitelja govora mržnje), policija zbog mogućeg narušavanja javnog reda i mira privodi oca koji traži istinu i pravdu za svog ubijenog sina i pripadnike pokreta koji se bore za funkcionisanje pravne države?

Davoru Dragičeviću je, prema pisanju Žurnala, pozlilo tokom ispitivanja u policijskoj stanici i u pratnji policajaca je odvezen na banjalučki Klinički centar. Sa ovakvom vlašću i njihovim slugama, na žalost, svakom normalnom svako malo pozli. U svakom dijelu ove zemlje.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije