Građanski aktivizam

Aktivisti obilježavaju predstojeći Svjetski dan voda i pitaju vlast: Gdje je Zakon o vodama? Gdje su sistemska rješenja?

„Nažalost, razočarani smo stanjem na terenu. Konstatovali smo da su veliki dijelovi obale rijeke Bosne uništeni zbog nekontrolisanog vađenja materijala. Svjesni smo da je osnovni motiv rada šljunkara privredna djelatnost i vađenje pijeska i šljunka radi korišćenja za vlastite potrebe ili prodaje, ali nam nije jasno zašto vlast ništa ne preduzima.“, navodi se u saopštenju neformalnih grupa građana „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u Republici Srpskoj“ i „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u Federaciji BiH“, koje, u nastavku prenosimo u cjelosti.

U mjesecu martu se širom svijeta obilježavaju Međunarodni dan rijeka i Svjetski dan voda kako bi se podigla svijest o važnosti zaštite vodnog bogatstva, ali i važnosti uloge nadležnih institucija u procesu uspostavljanja adekvatnog sistema upravljanja vodama. Aktivisti koji se bore protiv nelegalne i nekontrolisane eksploatacije šljunka u Federaciji BiH i RS su simboličnim aktivnostima obilježili ove dane, akcijom čišćenjem korita rijeke Bosne i patroliranjem obalom rijeke.

„Učestvujemo i odazivamo se na sve korisne akcije za društvo. Dio naših članova je, sa ribarima, povodom Svjetskog dana voda, učestvovao tokom prethodnog vikenda na čišćenju korita rijeke Bosne na lokalitetima „Ribarska staza“ i kod gradskog mosta. Ova akcija je bila usmjerena i na omasovljenje članstva naše neformalne grupe, kao i za upoznavanje svih zainteresovanih sa aktivnostima kojima se mi bavimo kako bismo zaštitili rijeku Bosnu.“ – istakla je Zumra Gušo ispred građanske grupe „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u Federaciji BiH“.

Svojim aktivnostima i neprestanim djelovanjem, ova neformalna grupa građana želi doprinijeti zaštiti rijeke Bosne od nelegalnih šljunkara, zaustaviti devastiranje riječnog korita od nekontrolisanog izvlačenja šljunka. Aktivisti su iskoristili priliku da naglase i neophodnost sistemskih rješenja, čekajući da se Zakon o vodama Federacije BiH konačno izvadi iz ladica.

Takođe, aktivisti koji se u Republici Srpskoj zalažu za uređene vodotoke i bore protiv nelegalne i nekontrolisane eksploatacije šljunka su proteklog vikenda započeli sa obilježavanjem predstojećeg Svjetskog dana voda.

“Građanska patrola” je od Maglaja do Šamca obišla lokalitete na kojima se izvode radovi uređenja korita rijeke Bosne, kako bi sagledali stanje na terenu i potvrdili da li se šljunkarska preduzeća pridržavaju uslova iz zvaničnih saglasnosti i sklopljenih ugovora sa nadležnim agencijama za upravljanje vodotokom.

“Nažalost, razočarani smo stanjem na terenu. Konstatovali smo da su veliki dijelovi obale rijeke Bosne uništeni zbog nekontrolisanog vađenja materijala. Svjesni smo da je osnovni motiv rada šljunkara privredna djelatnost i vađenje pijeska i šljunka radi korišćenja za vlastite potrebe ili prodaje, ali nam nije jasno zašto vlast ništa ne preduzima.” – izjavili su aktivisti, najavljujući da će o detaljima upoznati javnost, ali i nadležne kako bi oni preduzeli odgovarajuće mjere da se to stanje promjeni.

“Iz Javne ustanove “Vode Srpske” su predložili set aktivnosti kako bi se obilježio ovaj dan i pozvali su mlade da se uključe. Jedna od predloženih aktivnosti su i posjete rijekama, jezerima ili močvarama u svom okruženju. Mi smo se odazvali tom pozivu, ali, nažalost, viđenim smo razočarani. Vidjeli smo kako se oni koji su prvenstveno zaduženi za upravljanje vodotocima odnose prema rijekama, dozvoljavajući bahatost škljunkara i neodgovornost u povjerenim poslovima održavanja vodotoka. Šljunkarima je bitan samo profit od izvađenog šljunka, a mulj, otpad i sve ono što predstavlja potencijalnu opasnost od poplava, ostavljaju i dalje prirodi” – stav je iz NGG „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u Republici Srpskoj“.

Zbog svega ovoga, aktivisti pozivaju sve građane da im se pridruže i da dignu svoj glas!

Više informacija o aktivnostima građanskih aktivista koji se zalažu za legalnu eksploataciju šljunka možete naći na FB stranicama: Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u Republici Srpskoj i Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u Federaciji BiH.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije