Građanski aktivizam

Aktivisti: Vlasti RS-a, vrijeme je za zaštićeno područje “Neretva!

Neretva je dobila ime prema ilirskom nazivu NERA-ETWA što znači Božanska rijeka.

U nastojanju da se spriječi realizaciju svih planiranih elektroenergetskih objekata u gornjem toku Neretve, Centar za životnu sredinu / Center for Environment prošle godine pokrenuo je inicijativu za zaštitu dijela ovog područja koja je prihvaćena od strane Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju entiteta Republika Srpska.

“Sada slijedi bitka za Neretvu argumentacijom koja će biti dio studije, a potom slijedi proglašenje zaštićenog područja na teritoriji Republike Srpske gdje je inicijativa pokrenuta”, poručili su iz Centra.

Rezultati prošlogodišnjih istraživanja tokom Sedmice nauke na Neretvi bit će uvršteni u studiju zaštite ovog područja čija je izrada u toku, piše Fondacija Atelje za društvene promjene – ACT.

Dužine toka oko 230 kilometara, Neretva je svrstana u kategoriju navrijednijih i biološki najraznolikijih riječnih ekosistema na balkanskom poluotoku.

Nažalost, istovremeno je to i najugroženija rijeka u Evropi kada su u pitanju elektroenergetski objekti, kojih je u kompletnom slivu Neretve planirano više od 70.

Ovogodišnja druga Sedmica nauke na Neretvi ima za cilj prikupiti istraživačke podatke o vrijednostima ove čarobne rijeke i iste iskoristiti u borbama protiv realizacije projekata poput HES Gornja Neretva ili Gornji horizonti.

Dodajmo još, Neretva je dobila ime prema ilirskom nazivu NERA-ETWA što znači Božanska rijeka.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije