Regija i svijet

Aktivistica iz Poljske za N1: Vladajući neće odustati, ali ne odustajemo ni mi

Odluke poljskog suda donešena 22. listopada kojom se zabranjuju pobačaji zbog urođenih malformacija fetusa na temelju ustavne odredbe koja jamči zaštitu života, a koji su do sada bili legalni, dovela je do velikih provjeda i ženskih štrajkova u brojnim gradovima u Poljskoj.

Urođene mane bile su glavni razlog gotovo svih od 1100 pobačaja izvedenih prošle godine u toj zemlji, što znači da je odlukom Ustavnog suda abortus gotovo u potpunosti zabranjen. Kada ta odluka stupi na snagu, prekid trudnoće bit će legalan samo u slučaju incesta, silovanja ili ugroženog zdravlja majke. Tada, za vrijeme velikih prosvjeda, razgovarali smo s aktivisticomAleksandom Sidoruk iz poljskog grada Lodza koja je s tisućama drugih svakodnevno prosvjedovala protiv ove zabrane.

“Ova zabrana neće spriječiti pobačaj u Poljskoj. Ono što ljudi trebaju znati jest da ako žena ne želi biti trudna, ona neće biti. Bez obzira na razloge. Stoga će ova zabrana samo dovesti do većeg broja ilegalnih pobačaja. One bogatije žene će moći ići van Poljske da pobace, dok će one siromašnije to raditi u opasnim i nehigijenskim uvjetima”, kazala nam je tom prilikom Sidoruk.

“Trenutačno cijela država prosvjeduje. Od Varšave do manjih gradova poput Zgierza. Devet danas, svaki dan. I nećemo prestati”, dodala je.

Poljska desničarska vlada potom je odgodila provedbu presude Ustavnog suda o daljnjem pooštravanju onoga što je već bio jedan od najrestriktivnijih europskih zakona o pobačaju, nakon prosvjeda širom zemlje. Vladin dužnosnik rekao je da čelnicima treba vremena za raspravu o odluci, a premijer poziva na razgovore s prosvjednicima i oporbenim zakonodavcima kako bi pronašli rješenje.

Vlada nije odustala od prijedloga

Opet smo se javili Sidoruk da nam kaže kakva je situacija sada u Poljskoj te smatra li da su vladajući odustali od prijedloga. “Ne bih rekla da se vlada povlači. Pregovaraju unutar stranke i uvjerena sam da će ili zakon biti implementiran ili da će smisliti nešto novo, ali jednako restriktivno”, kazala nam je.

“Ženski štrajk je objavio zahtjeve koji sada sadrže puno više od puke liberalizacije Zakona o pobačaju.Zahtijevamo odvajanje Crkve i države. Kvalitetnu seksualnu edukaciju. Jednostavan pristup kontracepciji. Vraćanje neovisnog Ustavnog suda. Ostavku vlade”, dodaje.

Ističe i da smatra da vlada nije sigurna što da rade. “Napravili su veliku pogrešku kada su odlučili napraviti nešto ovako tijekom pandemije. Sada su oprezniji. Možda dođe do drugog lockdowna u Poljskoj, što će utjecati i na naše prosvjede”, ističe Sidoruk.

Aktivistice, međutim, neće odustati. “Želimo punu liberalizaciju. Bez obzira na to hoće li oni odustati ili ne, mi ćemo se nastaviti boriti. To mogu reći sa sigurnošću. Sada prosvjedujemo svaki ponedjeljak i utorak, ne svaki dan. Opozicija je predlagala druge zakone, ali Pravo i pravednost ima većinu u Parlamentu, pa će tamo vrlo vjerojatno odbijati te prijedloge. Mi čekamo potez vladajućih, ali borba se nastavlja”, zaključuje Sidoruk.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije