Vijesti

Albanija: Treći dan protesta zbog ubistva mladića tokom policijskog sata

Na ulicama Tirane, Drača i Fiera treći dan traju protesti zbog ubistva 25-godišnjeg Klodiana Rashe od strane policije.

Klodian Rasha (25) ubijen je u utorak, a policija je rekla da je ignorisao njihove pozive da se zaustavi i pobjegao.

Prkoseći zabrani javnih okupljanja zbog pandemije, stotine ljudi okupilo se ispred sjedišta Vlade u Tirani i bacali kamenje, baklje i petarde na policiju koja je osiguravala lokaciju.

Policija je upotrijebila vodene topove i suzavc kako bi rastjerali demonstrante. Kako izvještava VOA, demonstranti su skandirali “Dolje diktatura” i “Rama, odlazi”.

Pozivi na protest u početku su upućivani putem društvenih mreža.

Policija je upotrijebila vodene topove i suzavac kako bi rastjerali demonstrante. Kako izvještava VOA, demonstranti su skandirali “Dolje diktatura” i “Rama, odlazi”.

Između ostalog, demonstranti su tražili smjenu generalnog direktora policije Ardija Veliua. Međutim, premijer Edi Rama izjavio je da Veliu neće odstupiti s funkcije.

Ranije u petak sud u Tirani odlučio je da će policajac Nevaldo Hajdaraj ostati u pritvoru dok se protiv njega vodi istraga zbog “ubistva u pretjeranoj upotrebi sile prilikom samoodbrane”, javlja AP.

Tokom prva dva dana nasilja policija je uhapsila 62 osobe, a ukupno 116 optuženo je za održavanje ilegalnog protesta tokom pandemije, kao i za podmetanje požara i kršenje javnog reda.

Vlasti kažu da je povrijeđen 21 policajac i četiri demonstranta.

Policija je rekla da ih ne treba kriviti za pucnjavu.

“Niko ne bi smio upoređivati policiju sa osobom koja je počinila pravno kažnjivo djelo”, navodi se u policijskoj izjavi izdanoj u petak.

Kao rezultat ubistva, ministar unutrašnjih poslova Albanije Sander Lleshaj 10. decembra podnio je ostavku.

Američki ambasador u Tirani Yuri Kim pozvala je sve strane na “uzdržanost”.

“Oni koji su na vlasti odgovorni su za pružanje potpune i transparentne istrage o incidentu”, rekla je. “Oni koji žele biti na vlasti trebali bi pokazati svoju sposobnost vođenja na odgovoran način, uključujući odbacivanje nasilja.”

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije