Vijesti

Ambasada SAD-a: Sasvim je jasno ko je uzrok trenutne političke krize

Podržavamo suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine i podržavamo njenu integraciju u evroatlantske institucije. Ti su ciljevi zajednički nama i građanima Bosne i Hercegovine - navodi se u u saopćenju ambasade SAD-a u BiH.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini oglasila se putem društvenih mreža zvaničnim saopćenjem u kojem navodi da je jasno ko je uzrok političke krize u Bosni i Hercegovini.

– Svakome ko pomno prati dešavanja u BiH sasvim je jasno ko je uzrok trenutne političke krize u BiH i ko zaoštrava tenzije u zemlji. To nije međunarodna zajednica. Domaći politički lideri su ti, a naročito gospodin (predsjednik Republike Srpske Milorad) Dodik, koji posvećuje mnogo vremena i energije prebacujući krivicu za vlastite neuspjehe na druge. Sumnjamo da bi iko ko je posljednjih 15 godina pažljivo pratio politiku ove zemlje bio toliko naivan da mu povjeruje – navodi se u reakciji ambasade SAD-a.

Iz ambasade navode kako Sjedinjene Američke Države više od 30 godina rade u ime naroda Bosne i Hercegovine, te smo dosljedno i snažno pozivali političke lidere da usvoje reforme koje su potrebne za napredak zemlje ka NATO i EU.

– Čvrsto smo se držali tih standarda, a kada su stranački lideri predložili rješenja koja nisu u skladu s njima, izrazili smo svoju zabrinutost i privatno i javno. Nismo snizili standarde niti očekivanja da bismo usrećili čelnika bilo koje stranke – poručuju iz Ambasade.

– Znamo da neki ljudi nisu sretni zbog toga, pa tako i neki stranački lideri, ali mi nismo tu da njima udovoljavamo. Ovdje smo da promovišemo, štitimo i branimo interese Amerike i bili smo sasvim jasni po tom pitanju: podržavamo suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine i podržavamo njenu integraciju u evroatlantske institucije. Ti su ciljevi zajednički nama i građanima Bosne i Hercegovine – navodi se u u saopćenju ambasade SAD-a u BiH.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije