U fokusu

Ambasada SAD-a: Separatistička retorika Dodika ugrožava stabilnost cijelog regiona

Separatistička retorika Milorada Dodika i prijetnje otcjepljenjem od Bosne i Hercegovine su antidejtonske i opasne,

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini reagirala je danas nakon što je predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik ponovo zaprijetio da će Republika Srpska proglasiti nezavisnost.

– Separatistička retorika Milorada Dodika i prijetnje otcjepljenjem od Bosne i Hercegovine su antidejtonske i opasne, ne samo po stabilnost i sigurnost Bosne i Hercegovine, već i po stabilnost i sigurnost cijelog regiona Zapadnog Balkana – navodi se u reakciji ambasade SAD-a.

Iz Ambasade naglašavaju da ovakve izjave, kao i njegovo antidejtonsko djelovanje i pokušaji podrivanja države Bosne i Hercegovine su upravo razlog zašto je Dodik pod američkim sankcijama.

– Prema ustavu Bosne i Hercegovine ne postoji pravo da se entitet ili bilo koja druga poddržavna jedinica otcijepi. Zablude gospodina Dodika opasno su odvraćanje od mirne, demokratske i prosperitetne budućnosti koju građani Bosne i Hercegovine, uključujući i one koji žive u Republici Srpskoj, žele i zaslužuju – navodi se.

Sjedinjene Države su uvijek podržavale i podržavat će teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine, zaključuje se u izjavi objavljenoj na službenom profilu ambasade SAD-a na platformi X.

Podsjećamo, Milorad Dodik je u intervjuu za hrvatski sedmični list Nacional izjavio da u ovom trenutku ima 10 do 15 zemalja koje su iskazale spremnost da priznaju nezavisnu Republiku Srpsku i da među njima ima i zemalja članica EU.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije