Vijesti

Za nešto više od mjesec dana, koliko je prošlo od dolaska Erica Larsona u Sarajevo, broj prijava Antikorupcionom timu KS  se utrostručio

Stižu informacije o kriminalu i korupciji u mjesnim zajednicama, stranačkom uhljebizmu, kleptomaniji, skrivenoj imovini i... političkim ubistvima.

Sudeći prema tome koliko poziva i pošte posljednjih sedmica stiže na adrese tzv. Antikorupcionog tima Kantona Sarajevo (puni naziv: Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom), brojni zvaničnici, nosioci javnih funkcija, tužioci, sudije i ostala svita koja (nakaradno) upravlja procesima, imaju itekako razloga da se grče od straha.

Naime, 16. jula ove godine u Sarajevo je stigao Eric Larson, bivši međunarodni tužilac te ekspert za pravosuđe, a prije svega za obračun s korumpiranim parazitima. Njegov posao je zvanično savjetnički unutar Antikorupcionog tima, međutim, nezvanično, jasno je svima da će sve procesa od sada on voditi dok će trenutni šef Erduan Kafedžić biti istureni špic igrač.

Prema saznanjima Raporta za nešto više od mjesec, koliko je prošlo od Larsonovog dolaska u Sarajevo, broj prijava koje su pristigle se, minimalno, utrostručio.

Građani, članovi političkih partija, pa i penzionisani bivši izvršioci određenih poslova, sad se javljaju i otkrivaju do sada nepoznate informacije ili detalje o slučajevima koji su godinama (namjerno!?) u ćorsokaku.

Tako, kako Raport saznaje, stižu informacije o kriminalu i korupciji u mjesnim zajednicama, stranačkom uhljebizmu, kleptomaniji, skrivenoj imovini…

Ono što je posebno zanimljivo jeste da su stigle i određene informacije o političkim ubistvima koja su se dešavala krajem 90-tih godina i početkom 2000-tih u glavnom gradu BiH.

Takvih slučajeva je desetak, a nikada nisu razjašnjeni uprkos brojnim tužilačkim pokušajima da istrage izvedu na čistac. Sumnja se da je upravo politika sprečavala proboj u mnogim predmetima, nadajući se zaboravu, umiranju svjedoka i nestajanju dokaza.

Zbog osjetljivosti, nije otkriveno o kojim predmetima je riječ, ali će se svakako svaka informacija pomno istražiti i provjeriti.

No, osim što je broj prijava povećan, dolazak Larsona, u organizaciji Ambasade SAD u BiH, pokazao je, odnosno dodatno učvrstio tezu da – građani BiH ne vjeruju domaćim pravosudnim, ali ni policijskim agencijama.

Tako nešto nije ni čudno, kada se zna da većina istraga nikad ne bude ni pokrenuta ili jednostavno propadne. Često planski.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije