Komentari i analize

Apsurd: Novac za snimanje filma o ugroženoj rijeci dobila firma koja gradi male hidroelektrane

Rijeka Rakitnica
"To je neka vrsta "ispiranja mozga", kao kada velike multinacionalne kompanije sponzorišu određene ekološke akcije, a u suštini su jedne od najvećih globalnih zagađivača."

Da je u Bosni i Hercegovini sve normalno, čak i apsurdi, dokazuje Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo koje je kompaniji koja se bavi izgradnjom mini hidroelektrana dodijelilo novac za  snimanje dokumentarnog filma o ugroženosti rijeka.

Firma Comprex.d.o.o. je za dugometražni dokumentarni film “Ta divlja rijeka Rakitnica” dobila 30.000 KM od Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Inače, Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine je objavila da firma Comprex d.o.o. od 2006. godine ima upotrebnu dozvolu za izgradnju hidroelektrane na Prusačkoj rijeci, kao i dozvolu za izgradnju male hidroelektrane Mošćani na rijeci Kozica.

Iz Udruženja Eko akcija smatraju da je kompanija Comprex izgradnjom dvije male hidroelektrane na Kozici i Prusačkoj rijeci uništila dobar dio života na ovim nekada divljim rijekama. A sada treba da snima dokumentarni film o zaštiti rijeka.

Predsjednik Ekološko-humanitarnog udruženja “Gotuša” iz Fojnice Robert Oroz za Gerilu kaže da je dodjela sredstava za snimanje dokumentarnog filma o zaštiti rijeka kompaniji koja se bavi izgradnjom malih hidroelektrana apsurd.

Oroz smatra da je sve to neka vrsta “ispiranja mozga”, kao kada velike multinacionalne kompanije sponzorišu određene ekološke akcije, a u suštini su jedne od najvećih globalnih zagađivača.

“To je dobro poznata taktika. To je samo da se stekne neki utisak. U suštini, to je lažni utisak da im je stalo do zaštite prirode”, ističe Oroz.

Oznake

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije