Građanski aktivizam

Baby steps: Medicinsko osoblje odlaže pružanje zdravstvenih usluga porodiljama dok ne dobije mito

Takva ponašanja moraju biti procesuirana i treba biti poslata jasna poruka: porodilišta su sigurna mjesta za majke i bebe.

Udruženje Baby Steps uputilo je Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine inicijativu kojom se traži hitna zabrana akušerskog nasilja, kao i konkretno poboljšanje uslova u svim bolnicama i porodilištima u našoj zemlji.

Naglasili su da porodilje svjedoče da medicinsko osoblje ne samo da uzima novac, nego i odlaže pružanje zdravstvenih usluga dok ih ne dobije, što uzrokuje bol, patnju i zdravstvene posljedice, a ponekad se čak i otvoreno ugrožavaju životi porodilje i bebe u čekanju mita.

Tvrde da takva ponašanja moraju biti procesuirana te da treba biti poslata jasna poruka: porodilišta su sigurna mjesta za majke i bebe.

Istakli su važnost hitnog djelovanja u vezi ključnog pitanja koje zahtijeva pažnju, zaštita porodilja i borba protiv nasilja nad ženama tokom poroda.

Ovaj apel postaje još relevantniji, tvrde iz Udruženja, s obzirom na nedavno odobrenje za početak pregovora o pristupanju Evropskoj uniji.

“Naša porodilišta su daleko od standarda EU i na tome se mora početi raditi odmah, jer bez onih koji ostaju i rađaju u ovoj zemlji progresa nema ni na jednom polju”, istakli su.

Pored zaštite porodilja, traže i unapređenje uslova u porodilištima, i to putem omogućavanja pratnje po izboru porodilje tokom cijelog trajanja poroda.

“Porodilje nas trebaju, a ovo je prilika da svi zajedno radimo brže i efektnije kako bi spriječili da nam mlade porodice odlaze vani, da razmišljaju hoće li rađati ovdje i ono najtužnije hoće li i kako preživjeti taj porod”, saopštili su iz Udruženja “Baby Steps”.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije