Građanski aktivizam

Bajkama o zlatu investitori geoloških istraživanja u BiH spašavaju pad dionica na australijskoj berzi i pokušavaju odobrovoljiti buntovne mještane

Protesti u Jezeru, 14.10.2022 (Foto: Jajce Online)
“U pitanju je naravno medijski spin i pokušaj da se odobrovolje stanovnici opštine Jezero kao i njihovo rukovodstvo i da dozvole Lykosu da nastavi da radi. Finta sa zlatom je bila aktuelna, još prije godinu dana, i kod nas na Ozrenu, čak je ovaj kontroverzni gospodin pominjao i platinu na Ozrenu” – prokomentarisali su “informacije” investitora o pronađenim velikim količinama zlata na teritoriji opšine Jezero, aktivisti sa Ozrena.

Gotovo istovjetno kao što je “zlatna groznica” prije četiri godine tresla malu srednjobosansku opštinu Vareš i cijelu BiH, ovih dana priče o navodnom pronalaženju ovog plemenitog metala drmaju i male opštine u RS Jezero i Čajniče, ali i cijelu BiH.

Miloš Bošnjaković, direktor i suvlasnik kompanije “Lykos Balkan Metals” iz Bijeljine je, kao i svojevremeno za Vareš, objavio novu senzacionalističku vijest o pronađenom zlatu u opštini Jezero, precizirajući da se radi o koncentraciji zlata u rudi „i do nevjerovatnih 27,5 grama po toni u kontinuitetu od čak 60 metara, što je neuobičajeno visok sadržaj i za svjetski poznate rudnike zlata“. Bošnjaković je još dodao i da su rezultati pouzdani i da su objavljeni na australijskoj berzi, a takođe i da je u opštini Čajniče u nalazištu Majdan u uzorku stijena prijavljeno do 1,91 g/t zlata, 220 g/t srebra i 13,26 posto olova. U nalazištu Pisonica, takođe u ovoj opštini na jugoistoku BiH, u uzorku stijena nađeno je do 51 g/t srebra i 2,78 posto olova.

Tako je ponovo u glavnoj ulozi Miloš Bošnjaković, bivši policijski inspektor iz Tuzle, koji je, prema sopstvenom priznanju, više puta bezuspešno pokušavao da sa saradnicima iz inostranstva pokrene projekte u oblasti rudarstva i na prostoru Srbije. U međuvremenu je, izgleda, shvatio, da je Bosna i Hercegovina, plodnije tlo za takve eksperimente.

Pokusaj Lykosa da geološkim eksponatima impresionira načelnicu opštine Jezero (Foto: SO Jezero)

Podsjećamo, on je svojim povratkom iz Australije pokrenuo u BiH kompaniju Eastern Mining, uslijedila je 2013. godine privatizacija Rudnika “Rupice” kod Vareša, gdje su najavljena iskopavanja cinka, olova, barita, zlata, srebra i bakra, ali je Bošnjaković, pod nerazjašnjenim okolnostima, istupio iz ove kompanije, koja je zbog plasiranih informacija o otkriću potencijlanih nalazišta zlata “svjetske klase”, bez problema od kantonalnih vlasti dobila koncesiju za iskopavanje rude. Potom Bošnjaković osniva novu kompaniju „Seven Plus“ sa kojom je namjeravao ući u iskopavanje rude hroma na prostoru Tribije u blizini Vareša.

Međutim, ni od tog posla nije bilo koristi, pa je Bošnjaković prije tri godine u Bijeljini osnovao za područje Republike “Srpske Lykos Balkan Metals” d.o.o. Bijeljina, kćerku australijske kompanije “Lykos Metals Limited”, čime su u tri projekta formirali takođe u Bijeljini tri preduzeća, „Medeni brijeg“, „SNK Metali“ i „Braha Resources”.

Projekat “Sočkovac” u ozrenskoj opštini Petrovo “Medenom brijegu” je propao jer su se stanovnici ove ozrenske opštine pobunili i masovnim protestima natjerali Ministarstvo energetike i rudarstva RS da 31.05.2022. godine poništi datu saglasnost za geološka istraživanja.

Pobunili su se i stanovnici Jezera, čiji odbornici su jednoglasno na sjednici SO 20.10.2022. godine usvojili Zaključak da se od Ministarstva energetike i rudarstva traži obustava-zabrana izvođenja detaljnih geoloških i geohemijskih istraživanja i drugih radnji koje se izvode na teritoriji opštine Jezero kompaniji “SNK Metali” u okviru projekta „Sinjakovo“. A, zasada tihi, bunt postoji i u Čajniču gdje projekat provodi članica „Lykosa“, preduzeće „Braha Resources”.

Glasanje na sjednici SO “Jezero” (Foto: SO)

Na novu “zlatnu groznicu” reagovali su aktivisti koji se protive geološkim istraživanjima, tvrdnjama da se radi o klasičnoj kampanji investitora usmjerenoj prema vlastima (RS), da ne podlegnu pritiscima mještana Jezera i vlasti u toj opštini i da ministarstvo donese akt o nastavku geoloških istraživanja. Odnosno, investitori, prema tvrdnjama aktivista, žele da zaustave strmoglavi pad dionica “Lykosa” na australijskoj berzi i da da im republičke vlasti produže licencu na istraživanje, pa zbog toga u javnost plasiraju tvrdnje da „znaju gdje još ima zlata“.

“Ako odemo na sajt australijske berze i otvorimo posljednji Lykosov izvještaj, vidimo da se za Jezero spominje samo prisustvo zlata u koncentraciji od 1,5 grama po toni, a da ih Bošnjaković ciljano višetruko uvećava. Dovoljno je vidjeti i u kojoj mjeri su obezvrijeđene dionice te kompanije pa je jasnije o čemu se ovdje zapravo radi. Došlo je vrijeme za nove proteste i tužbe. Jezerani, probudite se već jednom, ne dozvolite da vam sutra rudnik bude iznad vaših kuća. Ne ćutite i ne posmatrajte sve to nijemo” – reakcija je aktivista okupljenih u inicijativi “Stop rudnicima u dolini Plive”.

Ironični komentar aktivista, o Milošu Bošnjakoviću, direktoru i suvlasniku kompanije “Lykos Balkan Metals” iz Bijeljine, na društvenim mrežama

I aktivistima sa područja Ozrena je, kažu, jasno da se radi o novim obmanama investitora, protiv čijih radnji su, kada se u pitanju geološka istraživanja, ne samo u BiH, već i na mnogo širem prostoru.

“Radi se o investitoru koji tobože pomaže nerazvijene opštine u Republici Srpskoj čak i onda kada se stanovnici tih opština zajedno sa lokalnom vlašću izjasne da su protiv te „pomoći“. U tim sitacijama ovaj neobični investitor počinje da “pomaže” na silu. Počinje medijska kampanja, prijetnje, iznošenje neistina, sve u cilju da “pomognu”, a zapravo samo mute vodu. Kod nas su je kratko mutili nakon čega su „veličanstveno“ ispraćeni, taman onako kako su i zaslužili. Od nas su otišli u Čajniče, pa u Jezero, a saznali smo da su u Srbiji i Crnoj Gori prisutni duže vremena, a ni od koga nismo čuli lijepe riječi o njima, a svakim danom se uvjeravamo i zašto” – reakcija je iz udruženja “Ozrenski studenac” iz Petrova.

Propagandna kampanja Lykosa (Foto: SO Jezero)

Kažu i da je zanimljivo da Bošnjaković nije podijelio sa javnosti u RS i BiH novost da su akcije na berzi kompanije Lykos dosegle istorijski minimum i da su konstantnom padu zadnjih godinu dana. Takođe i da se Mladen Stevanović, glavni geolog u toj kompaniji, povukao sa pozicije upravnog direktora i da se vraća u Australiju, što je po njima vrlo indikativno.

“U pitanju je naravno medijski spin i pokušaj da se odobrovolje stanovnici opštine Jezero kao i njihovo rukovodstvo i da dozvole Lykosu da nastavi da radi. Finta sa zlatom je bila aktuelna još prije godinu dana i kod nas na Ozrenu, čak je ovaj kontroverzni gospodin pominjao i platinu na Ozrenu” – zaključuju u reagovanju aktivisti sa Ozrena.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije