Građanski aktivizam

Bajkeri podržali akciju ITEA – Djeca ne smiju biti profit

“Nećemo odustati u namjeri da podignemo svijest kod roditelja i šire javnosti o ovom problemu.” – kaže projekt menadžer ITEA Mr Milena Grabovac.

Na prigodan način su danas, 10.02.2024., u Doboju, aktivisti banjalučkog Udruženja ITEA ukazali na potrebu suzbijanja negativne dosadašnje prakse i akte koji definišu oblast organizacije izleta u prirodi i ekskurzija u Republici Srpskoj.

Inicijativu kroz projekat “Djeca nisu profit”, stavljajući fokus na jedan od dugogodišnjih problema koji pogađa brojne roditelje u Republici Srpskoj, visoke cijene osnovnoškolskih ekskurzija i netransparentnost procesa odabira najboljeg ponuđača, predstavili su u gradskom parku i na ulicama Doboja. U tome su im pomogli i članovi motoklubova MK “Prnjavor 07” i MK “Black Adders” Doboj, koji su vožnjom na motociklima i sa obilježjima ITEA prodefilovati ulicama ovog grada.

“Naši volonteri su tokom današnjeg boravka u Doboju anketirali i građane ovog grada šta misle o ovom problemu, kakva su njihova iskustva, što će nam koristiti za nastavak aktivnosti” – navela je asistentkinja na projektu ITEA Prof. Dr Vanja Sredojević.

Banjalučko udruženje je od novembra prošle godine pokrenulo aktivnosti u Republici Srpskoj, sa ciljem da ukazivanjem na loše prakse organizacije ekskurzija u toj oblasti, skrenu pažnju javnosti na taj problem i poboljšaju stanje. Da to ne ide baš jednostavno, kaže Grabovac, uvjerili su se traženjem direktno iz škola u RS da im dostave odgovore na upitnik o praksama koje se provode u oblasti organizovanja đačkih eksurzija i njihove stavove, kako bi dobili kompletniju sliku na tu temu. Međutim, na upućenih 56 dopisa 28.decembra i ponovljenim slanjem 17. januara ove godine, niti jedna škola se nije odazvala pozivu da odgovori na upitnik. Nije pomoglo ni to što su direktno kontaktirali odgovorne u ustanovama osnovnog obrazovanja, koji su im se većinom vadili na to da ne mogu dati takve informacije ili upućivali na obraćanje Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

“Nismo obeshrabreni dosadašnjim izostankom saradnje od strane škola i nećemo odustati u namjeri da podignemo svijest kod roditelja i šire javnosti o ovom problemu. Osim anketiranja i promotivnih aktivnosti, do avgusta ove godine predvidjeli smo i niz drugih aktivnosti koje provodimo u gradovima Banja Luka, Prijedor, Doboj, Bijeljina i Trebinje” – kaže projekt menadžer ITEA Mr Milena Grabovac.

Aktivisti ITEA su sada obavili i preliminarno anketiranje putem vajber grupa na ovu temu i prema tim rezultatima su utvrdili da 94 odsto anketiranih smatra da je uobičajena cijena za uslugu od tri noćenja uključujući obroke i prevoz unutar BiH od 420 do 500 KM neprihvatljiva za roditelje i učenike. Ispitanici putem viber grupe, od 120 roditelja i učenika, su u procentu od 92 odsto smatrali da trebaju imati više uticaja u donošenju odluke o mjestu, vremenu i načinu organizacije ekskurzije, a 94 odsto roditelja ispitanika se izjasnilo da nisu bili ukljuceni u proces odlučivanja u vezi sa školskim izletom, odnosno ekskurzijom.

„Od 2007.godine kada smo osnovani, do sada smo učestvovali u organizaciji više desetina humanitarnih aktivnosti, poput ovih u kojem je istaknut aktivizam. Posebno nam se dopadaju ove aktivnosti ITEA u kojima su u fokusu djeca, rad sa njima, odnosno učenicima i roditeljima u organizaciji putovanja, jer smo i mi vječiti putnici“ – kaže za portal Antikorupcija.info vođa bajkera MK „Prnjavor 07“ Slaviša Milinčić – Aranđel.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije