Građanski aktivizam

Banjalučani ogorčeni, najavljuju proteste: Umjesto škole i igrališta “ucrtane” nove zgrade!

Beton umjesto djece.

U jednom od najvećih novih naselja u Banjaluci, Aleji Centar, građani su ogorčeni jer gradska administracija planira graditi zgradu od sedma spratova sa četiri lamele umjesto škole, čija je gradnja predviđena trenutno važećim regulacionim planom.

Takođe odustalo se i od dječijeg igrališta, a u planu je ostala samo gradnja vrtića i to znato manjih dimenzija.

main image

“Ovo naselje je postalo strašno, nemamo nikakve zelene površine, sve sami beton. Investitor ne misli o ljudima koji ovde žive, on želi da građevina bude od početka do kraja parcele – nema zelene površine, drveća, parkinga, a Grad sada želi da nema ni škole, ni igrališta”, kaže Daliborka Stević iz ovog naselja.

Njeno mišljenje dijeli i Zoran Pavić, čija deca idu u OŠ Branko Ćopić. Kaže da je škola prepuna, da cijelo naselje Aleja Centar i novoizgrađeno kod Delte gravitira toj školi: “Djeca i nastavnici se pate sa međusmjenama i manjkom prostora. Nedavno su prikupljali novac za paravane. I onda se pitamo zašto mlade porodice odlaze.”

Predsjdnici zajednica etažnih vlasnika iz cijelog naselja su jedinstveni i kažu da ovakav urbicid neće dozvoliti. Već održavaju sastanke, planiraju peticije i proteste.

Na nove izmjene dijelova regulacionih planova u Banjaluci regovali su i iz Gradskog odbora Narodnog fronta, nazivajući iste dodvoravanjem investitorima.

Na lokacijama Kupusište i Centar-Aleja ugrožene su površine za predškolsko i školsko obrazovanje. U obuhvatu RP Paskolina ciglana, na lokaciji Stare autobuske stanice, predviđena je izgradnja struktura spratnosti P+8, dok je ambijent arhitektonskog spomenika Paskolina vila predviđen za devastaciju”, ističu u Narodnom frontu i pozivaju Skupštinu grada da usvoji moratorijum na dalje izmjene regulacionih planova do donošenja urbanističkog plana kao strateškog dokumenta koji će definisati pravce razvoja urbanog područja grada.

PRETRPANE, STARE I NEUSLOVNE ŠKOLE

Inače na području Banjaluke je za za 43 godine izgrađena tek jedna škola u naselju Ada, i to kao petogodišnja, sa planom da možda postane devetogodišnja.

A niču nova naselja poput Novog Borika, Centra Aleja, naselja preko puta Delte.. Proširena su i već postojeća naselja Starčevica, Paprikovac, nove zgrade su i u centru grada, a sve bez adekvatne zelene površine, igrališta za djecu i škole…

Nažalost, iz Ministarstva za prosvetu i kulturu Republike Srpske nismo dobili odgovor da li su upoznati sa preopterećenošću škola i može li se po tom pitanju išta učiniti, ali su nam poslali pregled osnivanja 26 osnovnih škola na području grada.

Najstarija je OŠ “Dositej Obradović” iz 1878/1879. godine, a najmlađa OŠ “Branko Ćopić” iz 1981. godine.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije