Građanski aktivizam

Banjalučki aktivisti ispred Galerije Plus poručili: U palanci nema umjetnosti ni umjetnika!

U petak otvorena, u subotu "zbog negativnih konotacija" zatvorena, a u nedelju protestno okupljanje zbog "povlačenja" izložbe Milene Ivić, savršenog naziva: „Šta da radimo sa svom ovom slobodom?“

Okupljeni aktivisti poručili da su u palanci nema umjetnosti ni umjetnika.

Podsjetimo da je juče zbog niza “negativnih konotacija građana” povučena izložba koja je sinoć otvorena u izlogu Galerije Plus, saopšteno je iz Muzeja savremene umjetnosti Banjaluka.

“Izložba nagrađene studentkinje Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, Milene Ivić od danas je povučena. Odluku o povlačenju izložbe su donijeli umjetnica i kustoskinja izložbe zbog pritužbi koje su uslijedile nakon otvaranja postavke u izlogu Galerije Plus koja je izazvala niz negativnih konotacija građana. Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske kao mjesto otvorenog dijaloga i umjetničkih sloboda smatra da u profesionlanom smislu izložba je poštovala želju umjetnice, autorke izložbe i rad prezentovala na način kako je njena koncepcija nalagala”, saopšteno je iz MSU RS.

Dodaju da ovakve situacije otvaraju prostor za diskusiju i javni dijalog kao i različita razmišljanja o poziciji savremene umjetnosti u društvu.

“Zbog toga ćemo u dogledno vrijeme, prateći epidemiološku situaciju organizovati javnu tribinu na koju ćemo pozvati sve zainteresovane da javno iznesu svoje mišljenje”, ističu iz MSU RS.

Umjetnica Milena Ivić dobitnica je prošlogodišnje nagrade Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske na Izložbi završne godine Likovnog odsjeka Akademije umjetnosti u Banjaluci, koju Muzej dodjeljuje posljednjih devetnaest godina. Nagrada za najbolji završni rad na četvrtoj godini studijskog ciklusa od 2017. godine podrazumijeva da sa osvojenom nagradom umjetnik/-ica dobije priliku za organizaciju izložbe u Galeriji Plus i to u terminu koji se poklapa sa završnom izložbom studenata Akademije umjetnosti u Banjaluci.

Povlačenje izložbe izazvalo je niz komentara u javnosti.

Oznake

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije