Građanski aktivizam

Banjalučki osnovni sud ponovo odbacio prijavu policije i donio oslabađajuću presudu za aktiviste “Pravde za Davida”

Sudski proces počeo je juče, a već danas su donesene oslobađajuće presude.

Osnovni sud u Banjaluci ponovo je oslobodio odgovornosti članove neformalne grupe “Pravda za Davida”, koje je MUP Republike Srpske teretio za kršenje Zakona o javnom okupljanju i Zakona o javnom redu i miru, zbog protesta iz decembra 2018. godine.

Ponovljeni sudski proces počeo je juče, a već danas su aktivistima uručene oslobađajuće presude. Policija je, inače, aktiviste neformalne grupe “Pravda za Davida” teretila za organizaciju javnog skupa na trgu Krajine 17. decembra 2018. godine, organizovanje nedozvoljenog skupa ispred NSRS i za kršenje javnog reda i mira, navodi se u prijavi, vrijeđanjem poslanika, policajaca i ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača. U prijavi policije tvrdi se i da su aktivisti pokušali da uđu u zgradu Narodne skupštine u čemu ih je spriječila policija.

U obrazloženju Rješenja se, između ostalog, navodi da “ne proizilazi da vika, odnosno galama koja je kao radnja izvršenja prekršaja stavljena na teret okrivljenima nije usmjerena na javno iznošenje mišljenja o radu državnih organa (policije i tužilaštva)”.

Takođe, ističe se da, “kako je kao zakonsko obilježje prekršaja iz člana 8. Zakona o javnom redu i miru propisano da grubo vrijeđanje drugog lica mora biti na političkoj, vjerskoj ili nacionalnoj osnovi, te da takvo grubo vrijeđanje ili drugo bezobzirno ponašanje mora izazvati osjećaj ugroženosti ili uznemirenosti građana, to se u činjeničnom opisu prekršaja moralo navesti na kojoj osnovi okrivljeni grubo vrijeđaju ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača i poslanike Narodne skupštine Republike Srpske, na koji način su se okrivljeni bezobzirno ponašali, te da je i kako je grubo vrijeđanje i bezobzirno ponašanje izazvalo osjećaj fizičke ugroženosti ili uznemirenosti građana”.

Skup ispred NSRS 17.12.2018.

Sud u novoj presudi navodi i da podnosilac prijave nije dokazao odgovornost Ozrena Perduva kao organizatora skupa na trgu Krajine. Sud navodi da je opštepoznata činjenica da se građani u Banjaluci svakodnevno okupljaju kako bi izrazili nezadovoljstvo radom državnih organa, tužilaštva i policije u rješavanju slučaja smrti Davida Dragičevića i da je tako bilo i spornog 17. decembra 2018. godine.

Osnovni sud je u martu ove godine obustavio postupak protiv dvadeset lica uz obrazloženje da policija nije dovoljno obrazložila prekršaje koje okrivljenima stavlja nateret. Okružni sud u Banjaluci je u septembru donio rješenje kojim je uvažio žalbu banjalučke Policijske uprave i postupak vratio na početak. Podnosilac prijave (policija) i nakon najnovijeg rješenja Osnovnog suda ima mogućnost žalbe. Svi troškovi suđenja, kao i do sada, padaju na teret budžeta Republike Srpske.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije