Podsjećanja

Bivšem premijeru zbog luksuza dvije godine zatvora

Čekajući da ovakve presude postanu moguće i u Bosni i Hercegovini... s blagom zabrinutošću hoćemo li, kad taj dan nastupi, imati dovoljno "smještajnih" kapaciteta.

Vrhovni sud Sjeverne Makedonije potvrdio je presudu skopskog Apelacionog suda za aferu “Tenk”, kojom je bivši premijer Nikola Gruevski osuđen na dvije godine zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja tokom nabavke luksuznog Mercedesa za potrebe vlade.

Potvrđena je i presuda skopskog suda bivšem ministru unutrašnjih poslova Gordani Jankulovskoj i njenom pomoćniku Đoki Popovskom, koji su za isto krivično djelo osuđeni na četiri, odnosno 6,5 godina zatvora.

Vrhovni sud odbio je zahtjeve za vanredno preispitivanje pravosnažne presude, koje su podnijeli Gruevski, Jankulovska i Popovski.

Luksuzni Mercedes, koji je bio predmet ovog suđenja, koristio je i aktuelni premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, kao i drugi strani državnici, poput Therese ​​May, Angele Merkel, papa Franje, tokom posjete Sjevernoj Makedoniji u proteklih nekoliko godina.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije