Vijesti

Bivši direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla sumnjiči se za pronevjeru milion maraka

Zbog nenamjenskog trošenja budžetskih sredstava namijenjenih Međunarodnom aerodromu Tuzla, u iznosu od milion konvertibilnih maraka (KM), sektor kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog Kantona (MUP TK) dostavio je Kantonalnom tužilaštvu izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv bivšeg direktora Aerodroma Rifeta Karasalihovića.

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona je nakon dostavljenog izvještaja formiralo predmet i pokrenulo istragu, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Admir Arnautović, glasnogovornik ovog tužilaštva.

“Podnesen je izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv bivšeg direktora Rifeta Karasalihovića, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo nenamjenskog trošenja budžetskih sredstava koje je Aerodromu namijenilo Federalno ministarstvo prometa i komunikacija. Formiran je predmet i radi se na daljnjim istražnim radnjama”, kazao je Arnautović za BIRN BiH.

Karasalihović se sumnjiči da je, obavljajući funkciju direktora Međunarodnog aerodroma Tuzla, u vremenskom periodu od decembra 2018. do decembra 2019. godine u Živinicama, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi za to pravno lice, počinio krivično djelo “zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju”.

Sumnja se da je novčana sredstva, doznačena iz Budžeta Federacije, Karasalihović utrošio suprotno njihovoj namjeni.

Osim ove prijave, inspektori iz Odsjeka za borbu protiv privrednog kriminaliteta i korupcije MUP-a TK-a su, u vremenskom periodu od decembra 2019. do septembra 2020. godine, Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona protiv Karasalihovića podnijeli ukupno devet izvještaja zbog postojanja osnova sumnje da je on u vremenskom periodu od decembra 2015. do decembra 2019. godine, obavljajući dužnosti direktora Aerodroma, počinio 15 krivičnih djela “zloupotreba položaja ili ovlasti”, kao i krivično djelo “krivotvorenje službene isprave”, potvrdili su iz Tužilaštva.

Karasalihović negira navode iz izvještaja i kaže kako je 18. oktobra 2019. godine tražio od saradnika da mu dostave finansijski izvještaj, koji je pokazao da se Aerodrom nalazi u finansijskom plusu od 28.000 KM.

“Pet dana nakon toga sam otišao u bolnicu. Ovlaštenja sam prenio na izvršne direktore i odgovorno tvrdim da nijedna marka s mojim potpisom nije utrošena nenamjenski. Vjerujem da su MUP TK-a i Kantonalno tužilaštvo radili krajnje profesionalno, ali nisu imali potpun uvid u dokumentaciju. Ja je imam i spreman sam je ustupiti”, kaže Karasalihović.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije