Regija i svijet

Bivši francuski predsednik Sarkozy na sudu zbog korupcije

Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi (Nicolas Sarkozy) izlazi 23. novembra na sud u takozvanom slučaju prisluškivanja zajedno sa prijateljem advokatom i bivšim visokim sudijom.

Sarkozi (65) je rekao da je “spreman za borbu” na suđenju gde su optuženi takođe advokat Tijeri Ercog (Thierry Herzog) i sudija u penziji Žilber Aziber (Gilbert Azibert).

Bivši predsednik je naveo i da nije kriv i slučaj predstavlja “skandal koji će ući u anale”.

Sarkozi koji se povukao iz politike posle poraza na unutarpartijskim izborima desnice krajem 2016, može da dobije deset godina zatvora i milion evra kazne za korupciju i trgovinu uticajen, kao i njegovi suoptuženi kojima se još sudi za kršenje profesionalne tajne.

Koliko će suđenje trajati zavisiće od epidemije COVID-19 koja je poremetila održavanje drugih suđenja u Parizu poslednjih nedelja, i molbe za odlaganje iz zdravstsvenih razloga koje je uložio 73-godišnji sudija Aziber.

Sarkozi ide na sud pod optužbom za korupciju i trgovanje uticajem zbog pokušaja da podmiti sudiju u zamenu za informacije o istrazi o finansiranju njegove partije.

U okviru drugog predmeta koji se vodi protiv Sarkozija sudije su u septembru 2013. odlučile da stave bivšeg predsednika pod mere prisluškivanja i otkrile početkom 2014. da je koristio tajnu liniju pod pseudonimom da komunicira sa svojim advokatom Tijerijem Ercogom.

Prema optužbi, neki njihovi razgovori otkrili su postojanje dogovora o korupciji.

Tužilaštvo navodi da su Sarkozi i njegov tadašnji advokat Tijeri Ercog nastojali da podmite Žilbera Azibera prestižnim poslom u Monaku u zamenu za informacije o istrazi koja se vodi protiv Sarkozija i njegovoj navodnoj upotrebi tajnih donacija za finansiranje predsedničke kampanje 2007. godine.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije