Građanski aktivizam

Bolje ikad nego nikad? Trenutni epilog krivične prijave TI BiH iz 2019. godine je poništenje naredbe o nesprovođenju istrage.

Nezakonita zapošljavanja i imenovanja u ovoj zemlji su normalna pojava. I provodi ih se i sa samog vrha vlasti, uz otvoreno ismijavanje zakona. Nudeći nam umjesto pravne države, “dogovor stranaka pobjednica na izborima”. Vladavinu partija, umjesto vladavine prava. I sve to “na evropskom putu”.

U BiH, kad sistem, iz nepoznatih razloga, u nekom trenutku i profunkcioniše, to, zbog kašnjenja, može izazvati tek ograničeno zadovoljstvo.

Eklatantan primjer je odluka federalnog tužilaštva FBiH da usvoji pritužbu Transparency Internationala u BiH i poništi naredbu o neprovođenju istrage u slučaju namještanja konkursa u Orijentalnom institutu Univerziteta u Sarajevu.

Ovaj Institut je, naime, javni konkurs za prijem bibliotekara sproveo na način da je “tajno” izabrao najboljeg kandidata, dok ostali kandidati punih devet mjeseci nisu bili obavješteni o izboru, čime im je uskraćeno pravo da izjave žalbu.

“Zbog ovakvog nezakonitog postupanja ostali kandidati su dovedeni u nezavidnu poziciju, a nakon djelovanja TI BiH postupala je i Kantonalna prosvjetna inspekcija koja je utvrdila nepravilnosti, te naredila upravne mjere i izdala prekršajne naloge. Takođe, Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH izdala je Preporuku Orijentalnom institutu da poništi ovaj konkurs i sprovede novi, vodeći se principima jednakih mogućnosti za sve kandidate.”, navode iz Transparency-ja.

Iako je TI BiH u ovom slučaju sve dokaze dostavio Kantonalnom tužilaštvu KS, donesena je (2022. godine) naredba o neprovođenju istrage.

Iz TI BiH navode da su, potom, izjavili pritužbu, koja je usvojena odlukom glavne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva KS, te je predmet vraćen postupajućem tužiocu. No, nakon ponovno sprovedenog postupka, postupajuća tužiteljica, u avgustu prošle godine, donosi odluku da se istraga neće sprovoditi. TI BiH je ponovno izjavio pritužbu koju je glavna tužiteljica odbila zbog čega je od Federalnog tužilaštva Federacije BiH zatraženo preispitivanje ove odluke. Federalno tužilaštvo usvojilo je pritužbu, te zaključilo da činjenice u ovom slučaju nisu pravilno utvrđene.

“Razmotrili smo dostavljeni spis, te nakon što je detaljno izanalizirana cjelokupna dokumentacija, iako je provedeno niz radnji dokazivanja, zaključeno je da je konačna odluka postupajuće kantonalne tužiteljice od 29.08.2023. godine, za sada, preuranjena,jer činjenično stanje nije potpuno i pravilno utvrđeno, kao i da su izvedeni pojedini pogrešni zaključci, shodno čemu je, upitna i pravilnost primjene Krivičnog zakona FBiH, navodi se u odluci Federalnog tužilaštva.

Navodeći da je ovo njihova druga pritužba na odluke kantonalnih tužilaštava koju je Federalno tužilaštvo usvojilo u skorije vrijeme (Prethodno je poništena odluka Kantonalnog tužilaštva SBK da ne sprovodi istragu protiv odgovornih lica za neplaćanje koncesionih naknada vrijednih preko 1,7 miliona KM.) Transparency International je istakao da ovakvim postupanjem Federalno tužilaštvo ostvaruje svoje zakonsko ovlaštenje nadzora nad radom kantonalnih tužilaštva što je posebno značajno s obzirom na brojne diskutabilne odluke po krivičnim prijavama TI BiH koje su donesene proteklih godina.

No, iako je, dakle, činjenica da se radi o svojevrsnoj pravnoj pobjedi, ona niti je konačna, niti je pravodobna.

Odlučivanje je, naime samo ponovo vraćeno kantonalnom tužilaštvu. A u međuvremenu je prošlo – šest godina od spornog konkursa. I pet godina od podnesene krivične prijave Tužilaštvu. I na jedan konkurs – jedan, dakle, banalan problem – potrošena je gomila energije i godine rada različitih institucija. A da problem i dalje nije riješen.

Pritom radi se tek o jednom u moru spornih konkursa u ovoj zemlji, koji je Transparency vodio zbog Sistema, odnosno pokušaja da ga prisli da poštuje vladavinu prava. Ali je kriminogeni korumpirani sistem otporan na takve pokušaje. Te će, ako i izgubi ovaj slučaj to biti tek nebitan izuzetak od pravila. Jer su nezakonita zapošljavanja i imenovanja u ovoj zemlji normalna pojava. I provodi ih se i sa samog vrha vlasti, uz otvoreno ismijavanje zakona. Nudeći nam umjesto pravne države, “dogovor stranaka pobjednica na izborima”. Vladavinu partija, umjesto vladavine prava. I sve to “na evropskom putu”.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije