Građanski aktivizam

Borba ekoloških aktivista protiv pohlepe kapitala i neodgovornosti (korupciji sklone) vlasti još traje – slučaj izgradnje MHE na rijeci Stupčanici

Eksploatatorsko, materijalističko poimanje svijeta, po kome, recimo, rijeke na kojima nema mini hidroelektrana “teku bez veze i niko od njih koristi nema”, kako je to svojevremeno izjavio načelnik opštine Šipovo Milan Kovač, još uvijek u BiH ima svoje pobornike, iako su ekološka udruženja postigla ogromne uspjehe u senzibiliziranju javnosti za ovu temu a onda i političare navela na odustajanje od planova masovnog uništavanja rijeka u BiH. Fondacija Atelje za društvene promjene – ACT, na svojoj je Facebook stranici skrenula pažnju na opasnost koja još uvijek prijeti rijeci Stupčanici, u opštini Han Pijesak. Njihovu objavu prenosimo u cjelosti.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske donijelo je rješenje kojim su investitoru ,”New Energy'” d.o.o. Obudovac naložili pokretanje postupka procjene uticaja na životnu sredinu i izradu Studije uticaja na životnu sredinu za malu hidroelektranu “Nevačka”.

Izgradnja predmetne mHE na rijeci Stupčanici (opština Han Pijesak) trebala je biti završena najkasnije do kraja 2020. godine, u skladu s odredbama ugovora o koncesiji iz 2018. godine.

Investitor nije uspio u ovom naumu pa je u 2021. godine “prepakovao” projekat na način da je značajno smanjio instalisanu snagu, nakon čega je, u septembru ove godine, podnio novi zahtjev za izradu Studije uticaja na okoliš (Prvobitno je isti zahtjev odbijen 2022. godine, uz obrazloženje da je “utvrđeno da se realizacijom predmetnog projekta na navedenoj lokaciji ne mogu ispuniti uslovi zaštite životne sredine i zdravlja ljudi niti je predmetna lokacija za izgradnju postrojenja prihvatljiva jer će doći do narušavanja prirodnog okruženja”).

Nakon što je novi zahtjev stavljen na uvid javnosti, Fondacija Atelje za društvene promjene – ACT, kao i kolege iz Centar za životnu sredinu / Center for Environment, dostavila je komentare i primjedbe na zahtjev za prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu, izražavajući strogo protivljenje realizaciji ovog štetnog projekta.

Iako je Ministarstvo dostavilo zahtjev i dokumentaciju Federalnom ministarstvu okoliša i turizma na mišljenje, FMOIT do dana izdavanja rješenja nije dostavio svoje stavove o ovom projektu.

Pratimo razvoj situacije i pružamo punu podršku lokalnoj zajednici u borbi protiv ove i svih drugih oblika uništavanja rijeka i okoliša.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije