Regija i svijet

Britanski zviždač koji je otkrio međunarodnu korupciju za sada neće biti izručen Monaku

Taylor je 2012. postao zviždačem jer je vlasti diljem svijeta izvijestio o koruptivnim procesima koji su se događali u nizozemskoj kompaniji SBM Offshore koja je imala urede i poslovala u Monaku.

Britanac Jonathan Taylor (51) koji je ljetos uhićen u Dubrovniku po Interpolovoj tjeralici koju je za njima  raspisala Kneževina  Monako, za sada ipak neće biti izručen Kneževini Monako. Odlučio je tako Vrhovni sud, koji je prihvatio Taylorovu žalbu na odluku Županijskog suda u Dubrovniku koji je smatrao da je zahtjev Kneževine Monako za Taylorovim izručenjem pravovaljan.

Taylor je državljanin Ujedinjenog kraljevstva, a Kneževina Monako njegovo je izručenje tražila, kako su naveli u zahtjevu za izručenjem, zbog pokušaja iznude.

Sumnjiče ga da je u Monaku, Singapuru i Velikoj Britaniji tijekom 2013. i 2014. pokušao ucjenjivati poslodavca kojem je prijetio da će odati neke njegove tajne. U zahtjevu za izručenjem navedeno je  da se  “Taylor pri tome koristio prijetnjama da će otkriti podatke i informacije koje se donose na ulogu korporacije u kojoj je bio zaposlen u međunarodnom slučaju korupcije.”

Naime, Taylor je 2012. postao zviždačem  jer je vlasti diljem izvijestio o koruptivnim procesima koji su se događali u nizozemskoj kompaniji SBM Offshore koja je imala urede i poslovala u Monaku.  Od  2003. Taylor je bio zaposlen kao odvjetnik u kompaniji SBM Offshore, koja je jedna od najvećih tvrtki u Monaku i kroz koju prolaze ugovori vrijedni bilijune dolara, a koji su se sklapali od Brazila pa do Ekvatorijalne Gvineje.  Nakon što je otkrio čitavu mrežu korupcije i podmićivanja koje je tvrtka SBM Offshore radila preko ugovora kojima je pogodovala zainteresiranim stranama, Taylor je obavijestio vlasti o skandalu, od FBI-a pa sve do Ureda za velike prijevare iz Velike Britanije (Serious Fraud Office – UK).

Ogromne količine prikupljenih dokaza prvo su pokrenule istrage u Londonu, Amsterdamu i Brazilu, što je rezultiralo tim da je SBM Offshore morao platiti više od 800 milijuna dolara kazni i penala. Međutim, dok su sve zemlje istrage usmjerile na nezakonito poslovanje tvrtke SBM Offshore, tužitelji u Monaku krivnju su usmjerili na Taylora, za njim izdali međunarodnu tjeralicu, što je u konačnici rezultiralo njegovim ljetošnjim  uhićenjem na dubrovačkom aerodromu. Kneževina Monako tražila je njegovo izručenje, kojem je Županijski sud u Dubrovniku udovoljio, smatrajući da su ispunjeni svi zakonski uvjeti za to izručenje. Taylor se na tu odluku žalio, a žalbu je sada usvojio Vrhovni sud, koji smatra da prije odluke o izručenju  treba  provjeriti hoće li  Ujedinjeno Kraljevstvo izdati europski uhidbeni nalog za Taylorom.

Premda je Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo Europsku uniju, u tijeku je tzv. prijelazno razdoblje u kojem se primjenjuje pravo Europske unije. Treba stoga primijeniti pravni standard prema kojem je država članica Europske unije koja odlučuje o izručenju radi progona stranca koji je građanin Europske unije ili za koga se primjenjuje pravo Europske unije, dužna o zahtjevu za izručenje obavijestiti državu čiji je izručenik državljanin. Vrhovni sud zato smatra da je nužna razmjena informacija s Ujedinjenim Kraljevstvom čiji je izručenik državljanin. Stoga će u ponovljenom postupku  prvostupanjski sud putem nadležnih tijela Republike Hrvatske žurno izvijestiti Ujedinjeno Kraljevstvo i zatražiti očitovanje u odnosu na izručenje njegovog državljana državi izvan područja Europske unije – Kneževini Monako – stoji u odluci Vrhovnog suda.

Ako UK ne bude tražio da im se Taylor  izruči radi kaznenog progona, Županijski sud u Dubrovniku će ponovo odlučivati o zahtjevu kneževine Monako za njegovim izručenjem.   No u slučaju da UK bude zainteresiran da im se Taylor izruči, Vrhovni sud ukazuje da “europski uhidbeni nalog ima prednost pred zamolbom za izručenje treće države odnosno Kneževine Monako.”

Oznake

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije