Građanski aktivizam

Broj zaposlenih u gradskim upravama i ministarstvima u RS i dalje raste: Svi krše zakon ali ima i JEDAN POZITIVAN PRIMJER

"Gradovi i Ministarstva u Vladi Republike Srpske krše zakon, svi imaju povećan broj radnika u odnosu na zakonski dozvoljen" zaključak je ovo istraživanja "Analiza o zapošljavanju u ministarstvima i gradovima Republike Srpske , koje je sproveo Restart Srpska.

Stefan Blagić iz ovog Udruženja rekao je kako ova organizacija godinama upozorava na partokratiju koje se ogleda kroz tendere i partijsko zapošljavanje.

“Poseban akcenat ovoga puta smo stavili na izborne godine i na blago rečeno sumnjiva zapošljavanja. Indikativno je ovo istraživanje koje je potvrdilo nasu tezu da svi nivoi vlasti rade identične stvari. U fokusu su bili najveći gradovi u Republici Srpskoj. Nismo analizirali opštine, već gradove i javne uprave” rekao je Blagić danas u Banjaluci.

Velizar Antić rekao je da je ovim istraživanjem pogođena meta, a da njime neće biti zadovoljni ni vlast ni opozicija.

“Vjerujem da će nas kritikovati i jedni i drugi” rekao je on.

Antić je apostrofirao da je ogromna netransparentnost gradova i ministarstava jer 4 grada nisu odgovorila na upit, dok 5 ministarstava nije dostavilo podatke o broju zaposlenih lica.

Ipak u istraživanju je posebno pohvaljen jedan grad

“Laktaši imaju svega jednog zaposlenog više nego što je to dozvoljeno, pohvala da može i tako. Iz Dervente nam nisu odgovorili nikako” rekao je Antić.

On je rekao da su svi probijali dozvoljeni broj zaposlenih u javnoj upravi, te da svi krše zakon.

“Dokazali smo da je povećano zapošljavanje u izbornim godinama u javnim upravama i u nekim ministarstvima. Evo npr. Prijedor u 2020. godini povećan je broj zaposlenih za 12, Gradiška je zaposlila 22 nova radnika, a u Banjaluci iako je najavljivano smanjenje broja zaposlenih broj na neodređeno je na poečtku bio 789 dok je taj broj u 2023. godini – 860. U Bijeljini je smanjen broj ljudi na neodređeno ali je povećan broj lica zaposlenih po osnovu ugovora na određeno i ugovora o djelu za skoro 5 puta više! Zvornik je također konstantno povećavao broj zaposlenih. Trebinje je jedan od šampiona netransparentnosti, nisu ni odgovorili. Jednostavno čuvaju taj podatak” naveo je Antić.

On je dodao da Ministarstva krše zakon jer primaju radnike po osnovu ugovora o djelu a trebali bi imati zaposlene na neodređeno vrijeme.

“Oni se ne obaziru na nalaze Glavne službe za reviziju. Ministarstva nisu povećavali broj zaposlenih u izbornim godinama u značajnom obimu. Na pitanje koja ministarstva nisu dostavili podatke Antiće je naveo Ministarstvo prrivrede i preduzetništva, Ministarsrvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo rada i boračke zaštite, Ministarstvo porodice, omladine, sporta te Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodopriovrede.

Blagić dodaje da je potreban sistem potpune transparentnosti u svim javnim ustanovama i preduzećima, koji bi osakatio korupciju.

“Slijedeći logičan korak nakon ove analize je podnošenje određenih krivičnih prijava ali je problem u nepostojanju lica koje je zaduženo za to.Tužilaštva u praksi to odbijaju” rekao je on.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije