Komentari i analize

BURAN STEČAJNI POSTUPAK: Ko strahuje od najavljene „prijave za UZP“ zbog pljačke Vitezita?

Enver Mujezinović tvrdi da njemu i međunarodnom trgovcu oružjem Zvonki Zubaku stižu prijetnje zbog angažmana u i oko Vitezita. Pravi smisao navodnih prijetnji jeste skretanje pažnje sa aktuelnog premjeravanja i parcelizacije zemljišta Vitezita za ubrzanu rasprodaju.

Član Odbora povjerilaca Vitezita u stečaju Ivica Taraba najavio je povlačenje iz Odbora. Nezadovoljan je, kako navodi u dopisu stečajnom sudiji Ivi Žabiću, dosadašnjim netransparentnim postupkom te nedostatkom poslovnog plana stečajne upraviteljice Behrije Huseinbegović. Taraba zaključuje da sve ukazuje kako se neke stvari namjerno požuruju  samo da se što prije proda imovina Vitezita. To ilustruje podatkom da je Odbor trebao raspravljati o uvjetima i načinu unovčavanja imovine bez saznanja koja je imovina u pitanju.

Iz dopisa Ivice Tarabe

Stečajni sudija Ivo Žabić možda već ima „uputstvo za upotrebu“ pa se od početka stečajnog postupka doima potpuno nezainteresovano, sve prepuštajući stečajnoj upraviteljici i predsjedniku Odbora povjerilaca Adilu Lozi. Upraviteljica Behrija Huseinbegović stečajem u Vitezitu te drugim firmama u stečaju za koje je angažovana, upravlja iz Bugojna, gdje posjeduje privatnu firmu. Tako pokreće postupke unatoč ranijim sudskim presudama, praktično tražeći od travničkog suda da u istim predmetima ponovo presuđuje o svojim presudama!?

Isto tako se ponovo angažuju geometri da razmjere katastarske čestice, što bi u stvari trebalo poslužiti da se određivanjem i upisivanjem pristupnih puteva brže rasproda sve izvan onog što čini preostale proizvodne pogone Vitezita. Podsjetimo, sva relevantna dokumentacija formirana je još prije 12 godina, kada je OHR utvrđivao spisak vojne, odnosno državne imovine i ona je dostupna. No, gotovo dva miliona m2 Vitezitovog zemljišta itekako privlači mnoge…

Žurnal je posljednje dvije godine mnogo puta pisao i dokumentovao kriminal u Vitezitu, na što tužilaštva nisu reagovala. Uostalom, teško je to bilo i očekivati od onog u Srednjobosanskom kantonu, u jakoj konkurenciji definitivno najlošijem, a bilo je tu itekako nadležnosti i onog državnog. Šutjeli su tobožnji skrbnici za sudbinu Hrvata iz HDZ-a BiH što i nije čudno jer su njihovi kadrovi direktni (sa)učesnici pljačke Vitezita. Šutjeli su i u Federalnoj vladi i resornom ministarstvu, pa i Enver Mujezinović, pomoćnik direktora Direkcije za namjensku industriju FBiH koji je sada u Odboru povjerilaca kao „tri u jedan“ član jer zastupa Federalnu vladu, Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva te Federalno pravobraniteljstvo!

Kao iskusni bivši djelatnik jugoslavenske vojne Kontraobavještajne službe (KOS) Mujezinović zna kako treba skrenuti pažnju sa suštine problema te prijavljuje stečajnom sudiji navodne prijetnje koje je njemu i trgovcu oružjem iz Hrvatske Zvonki Zubaku (o kojem je Žurnal pisao kao potencijalnom kupcu Vitezita) uputio jedan od povjerilaca Mario Lujić.

Da bi pojačao efekat, Mujezinović je listi onih koji će od Lujića navodno biti „prijavljeni za UZP“ pridodao federalnog premijera i dopremijera Fadila Novalića i Jelku Miličević te stečajnog sudiju Ivu Žabića. Podsjećanja radi, Mario Lujić jedan od je od mnogih koji su u Žurnalovom filmu „Prsten oko Vitezita“ otvoreno govorili o akterima i detaljima višegodišnje pljačke Vitezita, koja, po svemu sudeći, još nije okončana…

Oznake

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije