Građanski aktivizam

CCI najoštrije osuđuju napad na aktiviste u Banjaluci i traže hitnu reakciju nadležnih

Saopštenje za javnost.

Centri civilnih inicijativa (CCI) najoštrije osuđuju napad na aktiviste i novinare u Banjaluci koji se dogodio za vrijeme održavanja internog sastanka koordinacijskog odbora organizacije „Bh. povorka ponosa“ te zahtijevamo od nadležnih institucija da u najkraćem roku identifikuju i adekvatno sankcionišu sve odgovorne osobe.

Posebno zabrinjava činjenica da je u trenutnom javnom diskursu u Republici Srpskoj, pogotovo od predstavnika institucija, prisutan govor mržnje i huškanje te da u takvom prostoru svjedočimo sve češćem zastrašivanju i napadima na predstavnike medijske zajednice kao i na aktiviste. Ovakav ambijent je u suprotnosti sa osnovnim demokratskim principima te se mora hitno zaustaviti kako bi se spriječila dalja eskalacija nasilja.

Kao organizacija koja se zalaže za poštivanje prava na slobodu mišljenja i izražavanja, te promoviše aktivno učešće građana u demokratskim procesima, smatramo da je neophodno da nadležne institucije obezbijede zaštitu svim građanima BiH te da se sloboda govora, izražavanja i okupljanja kao osnovni demokratski principi moraju poštovati.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije