Neformalna grupa građana Drvara i Bosanskog Grahova protiv odlaganja otpada iz Italije u njihovoj opštini

Ceh će na kraju platiti građani – Drvar mjesecima zatrpan smećem, a odgovorni i dalje u foteljama

''Svi oni koji su potpisali rješenja i dozvole, na osnovu kojih je otpad završio pod našim prozorima, i dalje su u svojim foteljama. Sankcija nema, narod trpi. Narod jeste nezadovoljan, ali pitanje je kako će kanalisati to nezadovoljstvo. Narod je nezadovoljan već 25 godina, ali se to ne vidi na rezultatima izbora.''

Već četvrti mjesec Drvar i Bosansko Grahovo zatrpani su stotinama tona italijanskog otpada. Istekao je još jedan rok za njegovo uklanjanje, smeće je ostalo na istom mjestu, a odgovornima za ovu aferu ne fali ni “dlaka s glave”.

Za sada je jedino izvjesno da će više od 400 tona otpada, koji je firma “Krom reciklaža d.o.o.” još 1. jula uvezla i nelegalno istovarila u Drvaru, Bosanskom Grahovu i još dvije opštine, biti “zbrinuto”, tako što će biti spaljeno i to o trošku građana Fedracije BiH. Kada će se to desiti, niko još pouzdano ne zna, ali i ovo iznuđeno rješenje je na dugom štapu.

Krajem avgusta Vlada Federacije BiH je zadužila federalni Fond za zaštitu okoline da obezbijedi novac za zbrinjavanje 414 tona italijaskog otpada, a Federalnu upravu za inspekcijske poslove da se pobrine za to. Dat je i rok od 30 dana, ali je i ovaj rok, kao i mnogi prethodni, prošao, a u stvarnom životu se ništa nije promijenilo. Sve su prilike da će se rješenje pričekati još koji mesec.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Kako za Srpskainfo kaže načelnica opštine Drvar Dušica Runić, još nije raspisan ni tender za prikupljanje ponuda za uklanjanje, odnosno spaljivanje otpada. Pošto se radi o redovnoj proceduri, javni poziv bi trebalo da bude otvoren 30 dana, a tek potom slijedi odabir najpovoljnijeg ponuđača.

– Ejub Salkić, glavni ekološko urbanistički inspektor Federacije BiH, mi je rekao da je, navodno, donesena odluka o raspisivanju javne nabavke i da je Fond obezbijedio 160.000 KM za uklanjanje otpada. Činim sve što mogu, kako bi se ovaj problem riješio, ali svima je poznato da opštine u ovoj oblasti nemaju nikakvih ovlaštenja – kaže Runićev za Srpskainfo.

Podsjeća da je odavno podnijela krivične prijave protiv odgovornih za ovu aferu, ali da ne zna je li išta tim povodom preduzeto. Tvrdi da informacije od tužilaštva nije dobila ni nakon što se pozvala na Zakon o slobodi pristupa informacijama.

– Sve to najbolje govori kakav je odnos viših organa vlasti, pa i pravosuđa, prema siromašnim opštinama i prema povratničkim lokalnim zajednicama – kaže Dušica Runić.

U međuvremenu uvoznici otpada su tužili federalno Ministarstvo za ekologiju, zato što im je oduzeta dozvola za daljnji uvoz otpada, čime im je, kako oni tvrde, “onemogućeno poslovanje”. Suvalsnik ove firme Rodoljub Dinić javno je poručio da “Krom reciklaža” neće ukloniti otpad, iako im inspektorat još prije dva mjeseca naredio da to učine.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Podsjećamo, firmu “Krom reciklaža d.o.o.”, koja je imala dozvolu za uvoz otpada radi prerade, odnosno reciklaže, osnovala su trojica državljana Srbije na fiktivnoj adresi u Drvaru.

Nakon što je otpad uvezen iz Italije, istovaren u napuštenim fabrikama i na drugim lokacijama, na kojima to nije dozvoljeno, građani su se početkom jula pobunili i protestima i blokadom puta spriječili daljnje gomilanje uvoznog otpada u svojim mjestima. Tada se počelo odmotavati klupko, pa se ispostavilo da u Drvaru pogon za reciklažu ne postoji, a ni kancelarijima firme uvoznika novinari i aktivisti nisu mogli ući u trag.

Ni vlasnici firme se nisu pojavljivali u Drvaru i Grahovu. Tako se na kraju ispostavilo da su oni uredno primili poštu, kada su im izdavana rješenja i dozvole za rad, ali da ih poštari nisu mogli naći, da im uruče rješenje inspektora koji ima naređuje da, narodski rečeno “počiste za sobom”, odnosno da uklone otpad koji su nezakonito deponovali.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Živana Sabljić, aktivistkinja iz Drvara, koja se među prvima pobunila protiv gomilanja uvoznog smeća u svom zavičaju, tražeći da se slučaj ispita, a odgovorni kazne, kaže da gubi nadu u pravedan ishod.

– Očigledno je da smeće neće biti uklonjeno, bar ne u dogledno vrijeme. Ovom zemljom upravljaju mešetari, a svi oni koji su potpisali rješenja i dozvole, na osnovu kojih je otpad završio pod našim prozorima, i dalje su u svojim foteljama. Sankcija nema, narod trpi. Narod jeste nezadovoljan, ali pitanje je kako će kanalisati to nezadovoljstvo. Narod je nezadovoljan već 25 godina, ali se to ne vidi na rezultatima izbora – kaže Sabljićeva.

 

Oznake
Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije