U fokusu

Centar za životnu sredinu traži ostavku ministra Đokića

Iz ove organizacije navode da je ministar Đokić i zbog brojnih afera i istraga pokazao da je nekompetentan da bude na poziciji ministra energetike RS.

Iz Centra za životnu sredinu traže ostavku ministra energetike i rudarstva Republike Srpske Petra Đokića.

Kao razlog navode to što na jučerašnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske nisu usvojeni zaključci o uvođenju moratorijuma na izgradnju malih hidroelektrana (MHE), a koje je predložila vladajuća većina, u okviru rasprave o prijedlogu Zakona o koncesijama.

“Đokić je nakon sjednice izjavio da se koncesije u RS dodjeljuju na bazi realnih procjena te da ‘ako se sve dosljedno poštuje ne bi trebalo da bude problema’, iako svakodnevno svjedočimo raskopanim koritima rijeka, uništenom biodiverzitetu, te posječenoj šumi zbog gradnje i rada malih hidroelektrana. Iz ove organizacije navode da je ministar Đokić i zbog brojnih afera i istraga pokazao da je nekompetentan da bude na poziciji ministra energetike RS”, tvrdi se u saopćenju iz Centra za životnu sredinu.

Dodaju da se koncesije ne dodjeljuju u svrhu opšteg javnog dobra, “već ličnih profita, gdje povrh svega, u mnogim slučajevima investitori i izvođači MHE ne poštuju propisane mjere”.

“Često se mijenjaju projekti, inspekcijski nadzor je sporadičan i fingiran, dok su sankcije minimalne. Ovo su sve razlozi zbog kojih bi ministar Đokić trebao da podnese ostavku, kao i zbog činjenice da je kao ministar prednost davao prljavim i štetnim projektima termoelektrana i hidroelektrana dok su solarna, vjetro i građanska energija zanemarene. Zbog toga društvo trpi i ekonomsku štetu koju plaćaju svi potrošači električne energije kroz naknadu za obnovljive izvore energije. Iz te naknade se daju podsticaji za MHE što u Republici Srpskoj godišnje iznosi u prosjeku 10 miliona KM sa tendencijom rasta”, istakao je Viktor Bjelić, potpredsjednik Centra za životnu sredinu.

Upravo zbog netransparentne dodjele koncesija bez konsultacija javnosti u ranim fazama odlučivanja i uništavanja prirode, mnogi građani se, navode, bune i protestuju zbog planova za izgradnju malih hidroelektrana.

Iz Udruženja građana “Bjelava” iz Foče, koje se bori za spas rijeke Bjelave čije korito devastira koncesionar “Srbinjeputevi”, kažu da nisu znali da će se graditi MHE na njihovoj rijeci, a kada su saznali i vidjeli uništavanje rijeke na kojoj su odrasli organizovali su se i ustali protiv ovog štetnog projekta.

“Ponadali smo se da će proglasiti moratorijum na MHE, ali očigledno je to bilo previše za očekivati od naših zastupnika. Mi ćemo naše rijeke i dalje da branimo dok god ne dobijemo adekvatnu reakciju nadležnih organa i donosilaca odluka u RS koji će podržati svoj narod, a ne pojedince koji se bogate na naš račun”, istakli su iz Udruženja građanja “Bjelava”.

Pojedini poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) juče su jasno pokazali da, kako navode iz Centra, za zaštitu rijeka ne mare.

“Iako su predloženi zaključci u NSRS bili labaviji od onih koji su nedavno usvojeni u Parlamentu Federacije BiH, jasno je da poslanici svoj legitimitet ne zasnivaju na zastupanju javnog, već partijskog interesa. Politička prepucavanja i partijska takmičenja neće pomoći da se zaštite vodni resursi od uništavanja. Centar za životnu sredinu se kroz rad Koalicije za zaštitu rijeka BiH zalaže za hitno ukidanje podsticaja za MHE te uvođenje moratorijuma na njihovu izgradnju. Apelujemo na narodne poslanike da samostalno pokrenu diskusiju i dođu do konsenzusa sa ciljem da se zaustavi dalja gradnja MHE i destrukcija najvećeg javnog interesa i prirodnog dobra svih građana”, poručuju iz Centra za životnu sredinu.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije