Građanski aktivizam

CHP zahtjeva krivično gonjenje “dvadesetak dobojskih siledžija i režimskih sluga” zbog sprečavanja građana da učestvuju na javnoj raspravi

Neuspješan pokušaj građana da učestvuju na javnoj rapravi, Doboj, 11.12.2023.
Zatraženo je i krivično gonjenje direktora Gradske toplane, direktora ostalih gradskih javnih preduzeća i ustanova i rukovodioca institucija koji su po nalogu bivšeg i sadašnjeg dobojskog gradonačelnika dozvolili da oko 50 zaposlenih odsustvuje sa posla 11.12.2023. godine da bi blokirali i spriječili ulaz u prostoriju gdje se održavala ponovljena rasprava.

Nakon što su gradske vlasti u Doboju početkom novembra prošle godine srušili svoje centralno administrativno sjedište, pa tek naknadno, na javnoj raspravi o izmjeni Regulacionog plana na mjestu srušene zgrade, pitali građane šta misle o tome, slučaj je završio na sudu.

Tužbu je, Osnovnom sudu u Doboju, podnio Centar za humanu politiku, zbog netransparentne objave o održavanju i takve, zakašnjele, javne rasprave i onemogućavanja prisustva zainteresovanim građanima tom skupu, jer su skučeni prostor privremenog sjedišta Odjeljenja za prostorno uređenje “okupirali” aktivisti aktuelne vladajuće većine u ovom gradu.

To su tvrdnje iz CHP, potkrijepljene zapisnikom sa fingirane javne rasprave, te spiskovima sa potpisima 32 učesnika, koliko je potpisanih da je prisustvovalo toj javnoj raspravi.

Provjerom, CHP je zaključio da je gotovo cijela “postava” učesnika ciljano dovedena i instruirana da onemogući ulaz članovima NVO, građanima istinski zainteresovanim za učešće u javnoj raspravi i davanje sugestija i primjedbi na predložene izmjene i dopune Regulacionog plana. Onemogućen je bio ulaz u prostorije Odjeljenja i odbornici opozicionog PDP-a u Skupštini ovog grada Oliveri Nedić, kao i ekipi BN televizije.

“Bez obzira na prostor i što je on bio pun gdje se održavala javna rasprava trebalo je obezbijediti učešće svim zainteresovanim odbornicima, pa i gospođi Nedić da učestvuje” – priznao je pogrešku i Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić.

26.01. je održano ročište po tužbi CHP u Osnovnom sudu u Doboju, a jučerašnji (29.01.2024.) nastavak je odložen i održaće se sutra (31.01.2024.). A danas je CHP dopunio krivičnu prijavu. I objavio saopštenje u kome je objasnio ovaj potez.

“Centar za humanu politiku dopunio je krivičnu prijavu protiv sadašnjeg i bivšeg dobojskog gradonačelnika i načelnika odjeljenja za prostorno uređenje, kojom je zatražio krivično gonjenje dvadesetak dobojskih siledžija i režimskih sluga koji su po nalogu dobojskih diskriminatora 11.12.2023. godine blokirali ulaz u prostoriju gdje se održavala ponovljena javna rasprava o nacrtu izmjena i dopuna regulacionog plana Centar Doboj blok 6 i nisu dozvolili nepodobnoj grupi građana da uđu i aktivno učestvuju na raspravi, prilikom čega su izvršili krivična djela povrede ravnopravnosti građana, samovlašća, dogovor za izvršenje krivičnog djela i izvršenje krivičnog djela u sastavu kriminalnog udruženja. Prijavljena lica i njihovi nalogodavci primijenili su isti metod iz 2020. godine kada su blokirali ulaze u prostorije u kojima su održavani lokalni izbori.

Zatraženo je krivično gonjenje direktora Gradske toplane, direktora ostalih gradskih javnih preduzeća i ustanova i rukovodioca institucija koji su po nalogu bivšeg i sadašnjeg dobojskog gradonačelnika dozvolili da oko 50 zaposlenih  odsustvuje sa posla 11.12.2023. godine da bi blokirali i spriječili ulaz u prostoriju gdje se održavala ponovljena rasprava i stvorili privid o zauzetosti prostora i učešća na ponovljenoj raspravi, prilikom čega su izvršili krivična djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja, povrede ravnopravnosti građana, dogovor za izvršenje krivičnog djela i izvršenje krivičnog djela u sastavu kriminalnog udruženja”, navodi se u saopštenju Centra za humanu politiku, koje potpisuje njegov predsjednik, Momir Dejanović.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije