Regija i svijet

Crna Gora: Kako je pala Vesna Medenica, najmoćnija žena Milovog režima

Predsednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica podnela je ostavku, 13 godina nakon što je prvi put izabrana na tu funkciju. “Kao što sam se u dosadašnjoj karijeri iskreno, profesionalno i odgovorno odnosila prema svakom otvorenom pitanju, pružam poslednji doprinos i lični pečat rešavanju pitanja izbora predsednika Vrhovnog suda. Iz tih razloga, postupajući u skladu sa članom 106 Zakona o Sudskom savetu i sudijama, tražim da mi prestane funkcija sudije i predsednika Vrhovnog suda Crne Gore”, saopštila je ona.

Ostavka jedne od najmoćnijih žena u Crnoj Gori u čijim je rukama, prema mišljenju mnogih, ključ svih afera Mila Đukanovića, usledila je nakon što je Evropska komisija u Izveštaju o napretku izrazila zabrinutost zbog načina na koji je Sudski savet 2019. godine tumačio Ustav i time dozvolio da Medenica za predsednicu Vrhovnog suda bude izabrana treći put. Treći izbor Medenice je uzburkao strasti na javnoj sceni. Sudski savet jednoglasno je izabrao Medenicu, dok su se brojne političke partije, ali i istaknuti pravnici protivili njenom reizboru.

Njenu ostavku prokomentarisao je i potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović na Tviteru. Abazović je uz vest o ostavci Medenice napisao “Promene na svim nivoima. Hvala, doviđenja!“.

Ko je Vesna Medenica?

Vesna Medenica je na visokim pravosudnim funkcijama skoro dve decenije. Na čelo Vrhovnog suda stigla je sa pozicije vrhovne državne tužiteljke, koju je obavljala od 30. jula 2003. do decembra 2007. godine. U istom periodu bila je i predsednica Tužilačkog saveta Crne Gore. Bila je u dva mandata zamenica Višeg državnog tužioca u Podgorici, kao i na čelu Sudskog saveta – od aprila 2008. do jula 2014. Na čelo sudstva stigla je glasovima vladajuće koalicije.

Duško Knežević, dugogodišnji prijatelj i saradnik predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, izneo je nedavno detalj koji je otkrio kako je partija Mila Đukanovića kontrolisala pravosuđe.

Naime, piše Monitor, Knežević je saopštio da je Medenica 2007. godine, na zahtev tadašnje uprave Telekoma, kao tadašnja Vrhovna državna tužiteljka, konstatovala da nema ništa sporno kod dva konsultantska ugovora, preko kojih su, kako je rekao “Mađari potplatili prvu familiju da bi za male pare dobili Telekom”.

Milo Đukanović Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Da su ti konsultantski ugovori sporni konstatovala je i američka Komisija za hartije od vrednosti, ali i sami Mađari, godinama kasnije. Taj papir, koji Knežević poseduje, Medenica je, prema njegovim tvrdnjama, potom faksirala i samom Đukanoviću.

“Ovakvo ponašanje tužilaštva danas nije ništa novo, a papir koji delim sa javnošću pokazuje da je ono zarobljeno i kontrolisano odavno. Sve što je Medenica tada radila da bi spasila prvu familiju od afere Telekom koordinirala je Ana Đukanović, odnosno njen brat, tadašnji premijer Milo Đukanović. Tako je i ovaj dokument, koji je Medenica pripremila na formalni zahtev uprave Telekoma, sa faksa Tužilaštva poslat u kabinet Đukanovića, odakle je i dospeo u moj posed”, rekao je Knežević.

Da je prijateljca sa premijerovom sestrom koja se našla u centru afere Telekom, kada su je američke finansijske institucije aktuelizovale, Medenica je priznala u parlamentu 2007, revoltirana kritikama kako je upravo zbog privatnih veza sa sestrom Mila Đukanovića postala državna tužiteljka. To prijateljstvo Medenica je javno priznala, rekavši da je ponosna zbog toga.

Foto:Screenshot/Youtube/Vijesti Online

Afere i “prijatelji”

Prijateljstava sa vrhom režima i tajkunima bliskim vlasti nije se nikada javno odricala. A prijatelji su se često nalazili u centru afera koje je moralo da razreši pravosuđe. Sve se, međutim, završavalo na obostrano zadovoljstvo – prijatelji su ostajali van dometa pravosuđa, a Medenica na visokim pravosudnim funkcijama.

Tako se nedavno saznalo i da je prijateljica sa Zoranom Ćoćom Bećirovićem, kontroverznim biznismenom u bliskim vezama sa vrhom vlasti, odnosno Đukanovićem.

NVO MANS je obelodanio da Medenica, godinama, u svom imovinskom kartonu taji prihod od blizu 140.000 evra, ostvaren 2015. godine u poslovnom aranžmanu sa Bećirovićem. Osim što je ta afera ostala još otvorena, otvoreno je i pitanje koliko je prijateljstvo Bećirovića sa predsednicom Vrhovnog suda i nekadašnjom vrhovnom tužiteljicom pomoglo ovom tajkunu u brojnim aferama u čijem se centru našao, a o kojima je trebalo da presudi crnogorsko pravosuđe.

Medenica je, između ostalog, kao Vrhovna državna tužiteljka odbacila više pritužbi i prijava koje su se odnosile na privatizaciju hotela Avala u Budvi i prodaju imovine Ski centra Bjelasica u Kolašinu, u kojima je glavnu reč imao Bećirović ili njegova nekadašnja firma Beppler & Jacobson, u kojoj je on imao jednu akciju više od 25 odsto vlasničkog udela.

Vesna Medenica Foto: Savo Prelević/Vjesti.me

A biti prijatelj sa Vesnom Medenicom, nije mala stvar. Monitor je, godinama, pratio rad Vesne Medenica. Više puta objavljena su i svedočenja o tome da je vedrila i oblačila pravosuđem, i da su mnoga sudska nameštenja bila pod njenom kontrolom.

Medeničina prijateljstva platilo je samo pravosuđe i vladavina prava. I građani. Koji su u par navrata plaćali i Medeničine lične afinitete i potrebe. Kao onda kada je o trošku građana 2013. godine operisala diskus u Švajcarskoj, na šta nije imala pravo. Ili kada je u Turskoj, gde je bila na službenom putovanju, o trošku građana, srela svog omiljenog glumca iz turske serije i slikala se s njim.

Sukob sa ministrom pravde

Njen treći mandat na čelu Vrhovnog suda obeležila je i žestoka polemika sa ministrom pravde Zoranom Pažinom.

Pažin je još u junu rekao da očekuje od predsednika sudova koji su izabrani za treći mandat, među kojima je i predsednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, da se povuku sa tih pozicija. Medenica je momentalno reagovala i rekla da je izjava ministra pravde Zorana Pažina direktno uticala na nezavisnost crnogorskog sudstva, podseća CDM.

“Ono što je ministar pravde u jednom aktu kroz izjavu rekao, direktno je uticalo na samostalnost sudske grane vlasti”, rekla je tada Medenica.

Foto: Shutterstock

Nekretnine

Mediji su pisali da su državni organi u periodu od 1999. godine tri puta rešavali stambeno pitanje Vesne Medenice. Ona je 2018. dobila od Vlade stambeni kredit od 40.000 evra po povlašćenim uslovima, koji je otplatila odjednom – ali petostruko niži iznos. Naime, mediji su preneli da je Medenica na ime mesečnih rata odjednom isplatila 6.800 evra i time otplatila kreditni dug prema Vladi.

Ona je, kako pokazuju dostupni podaci, 1999. godine od države dobila stan od 80 kvadrata po povoljnim uslovima na ekskluzivnoj lokaciji u Podgorici i njega je kasnije poklonila kćerki. Medenici je taj stan dodeljen na korišćenje po osnovu zakupa na neodređeno vreme, da bi ga potom otkupila od države, takođe po povoljnim uslovima.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora podnela je početkom godine Višem državnom tušilaštvu u Podgorici krivične prijave protiv Miloša Medenice, sina Vesne Medenice i njegovog poslovnog partnera, tivatskog biznismena Rada Arsića, zbog sumnje da su uzurpirali deo državne svojine u Krašićima i na njoj nelegalno gradili.

Meštani Krašića prijavili su da je jedan od dva završena segmenta prve faze novog lungo mare šetališta u tom mestu, u dužini od tridesetak metara, bukvalno je odsečen i oduzet i Opštini Tivat kao investitoru tog javnog komunalnog objekta i građanima kao njegovim korisnicima. Radnici su naime, na obali ispod dve velike turističke vile što se prave u blizini nekadašnjeg kafića “Posejdon“, tada sazidali dva ogradna zida od betonskih blokova i na taj način presekli novo šetalište.

Kako biti moralan kad su plate preniske

Medenica je više puta isticala da komentarisanje presuda predstavlja pritisak na sudove. Ostaće zapamćena njena izjava da neće dozvoliti da sudske presude komentarišu oni koji nikada nisu ni ušli u sudnicu. Medenica je često govorila i o materijalnom položaju sudija i njihove zarade.

“Ukoliko želimo da imamo moralnog, autonomnog i obrazovanog sudiju za to je, takođe, potrebno ulaganje. Njihova plata je 1.000 evra. Niko od mladih sudija nema rešeno stambeno pitanje, a od toga izdvajaju 250 ili 350 evra za stanarinu. Da li možemo garantovati da je sudija sa 650 evra i sa obavezom da 250 predmeta završi za godinu dana može sačuvati svoju moralnost i autonomiju”, rekla je ranije Medenica i dodala da se korupcija sprečava samo dobrom i stabilnom platom.

Foto: printscreen instagram@bjelasica_mountain

Odevne kombinacije i konj koji se propinje

Osim aferama, Medenica je pažnju javnosti privlačila i odevnim kombinacijama, ali i fotografijama sa propetim konjem, koje su postale pravi hit na društvenim mrežama.

Kratko iz biografije

Medenica je za predsednicu Vrhovnog suda treći put izabrana 18. jula 2019.

Prvi put je u Skupštini za predsednicu Vrhovnog suda, kako piše u njenoj biografiji, izabrana 19. decembra 2007. godine, a na predlog tadašnjeg predsednika države (Filipa Vujanovića), predsednika parlamenta (Ranka Krivokapića) i premijera (Željka Šturanovića).

Vesna Medenica rođena je u Kolašinu 17. jula 1957. godine, gde je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je 1980. na Pravnom fakultetu u Podgorici.

Radila je u Osnovnom sudu u Kolašinu. U dva mandata bila je predsednica Osnovg suda u Kolašinu, a potom je imenovana za sudije Višeg suda u Podgorici. Za Vrhovnog državnog tužioca je izabrana 2003. godine.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije