Pravda za Davida - grupa građana koji se bore za funkcionisanje pravne države

Dan kada je režim pokazao svoje pravo lice: “Moje prvo privođenje u životu. Moj prvi boravak u policijskoj stanici”

Dvije godine od policijske represije koja je šokirala Banjaluku, regiju, ali i svijet.

Niko nije mogao vjerovati da je toliki broj specijalnih jedinica okupiralo trg sa namjerom da uklone Davidovo srce, simbol borbe porodice Dragičević i ljudi koji su bili okupljeni oko Pravde za Davida.

Tog 25. decembra okupljeni na Trgu sklonili su se u dvorište gdje su se okupljali dok ih i iz hrama nisu otjerali crkveni zvaničnnici.

Taj dan je bila vanredna situacija u Banjaluci i mnogi građani bili su u strahu.

Ozren Perduv iz neformalne grupe Pravda za Davida podjetio je na datum 25.12.2018. godine kada se desio početak represije, progona i diskriminacije!

„Dan kada je režim pokazao svoje pravo lice. Dan koji ostaje dio ružne istorije našeg grada. Nikada neću zaboraviti taj dan.  Moje prvo privođenje u životu. Moj prvi boravak u policijskoj stanici. Bio je to za mene radni dan kao i svaki drugi. Bio sam na poslu kao i obično. Dobijam informacije da je Davor uhapšen, potom Suzana, a onda nam Sofija javlja da su došli i po nju“, napisao je Perduv na svojoj Facebook stranici.

Dodaje da ga majka zove i kaže da je policija bila kući i da su ga tražili.

„Ubrzo dolaze do mjesta gdje radim i odvode me u stanicu. Saopštavaju mi da je protiv mene podignuta krivična prijava zbog ugrožavanja sigurnosti ‘ministra’ Lukača. Sprovode me u podrum gdje uzimaju otiske i slikaju me. Dok silazim, vidim da jedna grupa njih gleda BN program na velikom ekranu i tad vidim nemile scene na Trgu Krajine. Zadržavaju me u stanici 12 sati. Puštaju me u 22 časa. ‘Inspektor’ Miloš Bandić u nekom trenutku dolazi u prostoriju u kojoj sam i prvo što me pita jeste – Koliko te plaćaju“, napisao je Perduv.

Dodaje da se i danas, nakon dvije godine i dalje vodi istraga.

„Vjerovali ili ne, nakon dvije godine, i dalje se vodi istraga protiv Sofije, Davora i mene zbog ugrožavanja sigurnosti ‘ministra’ Lukača. Istragu vodi ‘tužilac’ Tanja Mrđa.  Pa valjda je svima jasno da su jedini ugroženi upravo građani i to od upravo tog ‘ministra’ i njegovih poslušnika – nečasnih pripadnika policiije. Danas, nakon dvije godine, ponosan na sebe i na ljude iz Pravde za Davida. Namjera im je bila da nas unište. A, zapravo su uništili sami sebe. Mi, naizgled mali i obični ljudi, ogolili smo ih do kosti i potpuno porazili, osramotili i postavili na stub srama. I bitku i dalje bijemo i borbe dobijamo“, ističe Perduv.

Na kraju podsjeća na riječi iz Frenkijeve pjesme Oktobar – “Bitka još traje i nije predana, sve dok ne bude pravde za Davida i Dženana”.

Slučaj ubistva Davida Dragičevića još uvijek nije riješen.

Iz Okružnog javnog tužilaštva Banjalukakažu nam da ovo Tužilaštvo sprovodi istragu  u krivičnom predmetu protiv NN lica, zbog krivičnog djela Ubistvo iz člana 124. stav 1. KZRS, počinjeno na štetu Davida Dragičevića iz Banjaluke.

„Okružno javno tužilaštvo Banjaluka do sada je preduzelo brojne istražne radnje i dalje ih preduzima, kako bi se istraga u ovom krivičnom predmetu okončala otkrivanjem izvršilaca krivičnog djela i rasvjetljavanju svih činjenica i okolnosti pod kojima je predmetno krivično djelo izvršeno. U navedenom krivičnom predmetu nema značajnijih pomaka u pogledu pouzdanih dokaza za konkretna lica, koja bi se mogla dovesti u vezu sa počinjenim krivičnim djelom ubistvo“, rekli su za BUKU iz ovog Tužilaštva.

 

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije