Građanski aktivizam

Davor Dragičević: Hapšenja će sigurno biti!

"Simptomatično da se te informacije pokalapaju sa onim što ja tvrdim evo već šestu godinu. Sa sigurnošću mogu potvrditi da će hapšenja uskoro sigurno biti jer je moj sin David na najsvirepiji mogući način otet, mučen" istakao je Dragičević u razgovoru za BUKU.

Prije nekoliko dana u BH medijima osvanula je vijest kako se spremaju hapšenja u slučaju ubistva Davida Dragičevića. Kako smo i mi objavili, a prema nezvaničnim informacijama, “istraga koju je preuzelo Tužilaštvo BiH konačno bi trebala rezultirati hapšenjima odgovornih a u narednim danima bi trebalo biti uhapšeno nekoliko osoba”

Podsjetimo, ubistvo Davida Dragičevića još uvijek nije rasvjetljeno a predmet je preuzelo Tužilaštvo BiH.

Davor Dragičević, otac Davida Dragičevića, kaže za BUKU da smo vidjeli prethodnih dana da je u medijima izašla informacija da tužilaštvo BiH priprema akciju hapšenja u vezi sa ubistvom njegovog sina Davida.

“Spominju se osobe, političari i pripadnici zločinačkog MUP-a RS. Takođe želim da naglasim da te informacije nisu potekle od mene, mog advokata Ifeta Ferageta i grupe Pravda za Davida. Simptomatično da se te informacije poklapaju sa onim što ja tvrdim evo već šestu godinu. Sa sigurnošću mogu potvrditi da će hapšenja uskoro sigurno biti jer je moj sin David na najsvirepiji mogući način otet, mučen i zadavljen prije polaganja tijela u Crkvenu na ušću u Vrbas od strane zločinačkog MUP-a RS.  Odgovornost za ovaj zločin snosi najviši vrh u entitetu i to će tužilaštvo BiH u narednom periodu dokazati. NEKA BUDE PRAVDA ZA DAVIDA”, rekao nam je u izjavi Davor Dragičević.

Podsjetimo, prvobitna policijska istraga utvrdila je da smrt Davida Dragičevića nastala utapanjem, ali bez elemenata krivičnog djela.

Sve ove prvobitne “činjenice” o zadesnoj smrti Davida Dragičevića saopštene su javnosti na dosad u policijskoj praksi nezabilježenoj konferenciji za medije, gdje je predstavljena verzija slučaja prema kojoj je David od dejstvom alkohola i droga bio u nekoliko banjalučkih kafića i klubova, potukao se sa tri osobe, pri tom zadobio lakše tjelesne povrede, da bi nešto prije 3 sata ujutro opljačkao jednu kuću u Banjaluci, a nakon pljačke upao u rječicu Crkvena ili čak izvršio samoubistvo.

„Dosadašnja istraga jasno ukazuje da se u slučaju smrti Davida Dragičevića radi o zadesu. On je vjerovatno pao u rijeku Crkvenu koja je bila nabujala i voda ga je potom odnijela do mjesta gdje je tijelo pronađeno”, rekao je na konferenciji Darko Ilić, tadašnji načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet.

Davidova smrt i konferencija MUP-a pokrenuli su višemjesečne protestne skupove „Pravda za Davida” na banjalučkom Trgu Krajine. Davidovi roditelji od samog početka tvrde da Davidova smrt nije bez elemenata krivičnog djela već da se radi o ubistvu.

Okružno tužilaštvo nakon tri mjeseca vršenja predistražnih radnji, dana 28. juna 2018. donosi naredbu o sprovođenju istrage protiv nepoznatih počinilaca zbog osnova sumnje za ubistvo.

Tužilaštvo BiH zatražilo je 22. februara 2021. godine dostavljanje predmeta koji se odnose na Davida Dragičevića. Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je Tužilaštvu BiH dostavilo na uvid traženi predmet 3.marta te godine.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije