Vijesti

Delegati SNSD-a i HDZ-a oborili zakone kojim bi se uštedjeli milioni KM

Bez socijalne osjetljivosti i elementarne pristojnosti, u zemlji u kojoj je inače težak život većine građana dodatno otežan pandemijom, u kojoj privreda posrće i sve više ljudi ostaje bez posla i elementarnih uslova za egzistenciju, delegati Doma naroda odbili su svaku pomisao o smanjivanju svojih enormno visokih plata i ničim zasluženih i opravdanih privilegija. (Antikorupcija.info)

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, na današnjoj sjednici, nisu usvojili Prijedlog zakona o vanrednim mjerama štednje u institucijama usljed pandemije novog koronavirusa, glasovima delegata SNSD-a i HDZ BiH, jer su usvojili negativna mišljenja Ustavnopravne komisije i Komisije za finansije i budžet o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o akcizama u BiH u prvom čitanju, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH. Prema Poslovniku Doma naroda, usvajanjem negativnih mišljenja komisija ovaj Prijedlog zakona smatra se odbijenim.

Usvojena su i negativna mišljenja Ustavnopravne komisije i Komisije za finansije i budžet o Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH u prvom čitanju, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH. Usvajanjem negativnih mišljenja komisija, ovaj Prijedlog zakona takođe se smatra odbijenim.

Dom je usvojio negativna mišljenja Ustavnopravne komisije i Komisije za finansije i budžet o Prijedlogu zakona o obaveznim doprinosima zvaničnika u institucijama BiH za borbu protiv pandemije COVID-19 i o Prijedlogu zakona o vanrednim mjerama štednje u institucijama usljed pandemije COVID-19, koje je, u prvom čitanju, predložio Predstavnički dom PSBiH. Oba ova prijedloga zakona, u skladu s Poslovnikom Doma naroda, smatraju se odbijenim.

Nisu usvojene ni izmjene kojima se ukidaju stimulacije, regres, jubilarne nagrade, kao i ograničavanja visine otpremnine.

Ovi zakoni su ranije usvojeni u Predstavničkom domu PS BiH, ali je još jučer bilo evidentno da neće proći na Domu naroda nakon što je Komisija za finansije i budžet dala negativno mišljenje.

Prijedlogom zakona o vanrednim mjerama štednje u institucijama usljed pandemije novog koronavirusa bilo je predviđeno da se u institucijama BiH zabrani korištenje sredstava za reprezentacije do kraja ove godine, da se ukine pravo na regres, jubilarne nagrade, te naknade za obrazovanje i stručno usavršavanje.

Prijedlog zakona podrazumijeva i da se svim zvaničnicima i zamjenicima do kraja 2020. godine ukine stimulacija, topli obrok, naknada za prekovremeni rad, noćni rad i rad u vrijeme praznika, kao i naknada za odvojeni život, službeno putovanje, prijevoz, te otpremnine za odlazak u penziju.

Nadalje, nije prihvaćen ni Prijedlog zakona o obaveznim doprinosima zvaničnika u institucijama BiH za borbu protiv pandemije. On je predviđao da dužnosnici izdvajaju 20 posto od plaće u posebni fond za borbu protiv koronavirusa.

Delegati su odbili i izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom, a kojim je predviđeno ograničavanje visina otpremnine na 12 prosječnih plata u BiH. Time bi minimalni iznos otpremnine ostao kao i do sada 5.364 KM, ali bi se se maksimalni iznos otpremnine ograničio na 10.728 KM.

Delegat SDP BiH Denis Bećirović poručio je kolegama da današnji stav prema ovim zakonima ne samo da nije politički korektan već i nije moralan prema građaniam u ovakvoj socijalno-ekonomskoj situaciji.

Zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu PS BiH Damir Arnaut reagirao je na današnje obaranje četiri zakonska rješenja.

“Prošle godine sam rekao da je SDA obesmislila vlast na nivou države kad je Dodiku i Čoviću dala kontrolni paket – po 4 delegata u Domu naroda. Tih 8 oborilo je danas 4 zakona kojim bi se uštedili milioni, krenulo u borbu protiv COVIDA, pomoglo privredi. Kome još nije jasno: 3 ≠4”, napisao je Arnaut na Twitteru.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije