Regija i svijet

Demonstranti u Poljskoj blokirali 50 gradova

Protesti protiv vlasti desničarskih populista, koji, i pored kritika EU, već godinama provode projekat kontrole pravosuđa i medija, a time i društva u cjelini, i nameću stanovništvu svoje ekstremističke klerikalne stavove, traje već peti dan.

Hiljade ljudi je u ponedjeljak, peti dan protesta protiv zabrane abortusa, blokiralo puteve širom Poljske.

U glavnom gradu Varšavi demonstranti su blokirali glavne raskrsnice i zaustavili automobile i tramvaje na oko sat vremena, a neki su nosili plakate sa sloganima poput “Voljeli bismo da možemo blokirati vladu”.

Na ovaj način je tokom ponedjeljka bilo blokirano otprilike 50 poljskih gradova, a u nedjelju demonstranti su ulazili u crkve i ometali službe te ispisivali grafite po vjerskim objektima.

Za državu u kojoj Rimokatolička crkva ima veliki uticaj, neobično je da se organizuju protesti, a pogotovo da demonstranti uništavaju crkve i remete bogosluženje.

Prošle sedmice je poljski sud donio odluku o skoro potpunoj zabrani abortusa, osim ako je u pitanju silovanje, incest ili narušenost zdravlja majke. Mnogi građani ove zemlje smatraju da je takva presuda neustavna i od donošenja te odluke nalaze se na ulicama i protestuju.

Oznake

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije