Građanski aktivizam

Djeca nisu profit? – teško sa suzbijanjem korupcije u oblasti đačkih ekskurzija

Stavljajući fokus na jedan od dugogodišnjih gorućih problema koji pogađa brojne roditelje u RS, a to su visoke cijene osnovnoškolskih ekskurzija i netransparentnosti procesa odabira ponuđača, ITEA je poslala upit osnovnim školama u ovom entitetu da im dostave svoja iskustva na tu temu. Međutim, na 28. decembra upućenih 56 dopisa i njihovo ponovljeno slanje 17. januara ove godine - nije odgovorila niti jedna škola.

Banjalučko Udruženje ITEA je od novembra prošle godine pokrenulo aktivnosti u Republici Srpskoj, kojima žele promijeniti dosadašnju praksu i akte koji definišu oblast organizacije izleta u prirodi i ekskurzija. Međutim, već poslije tri mjeseca su uvidjeli koliko se teško boriti u suzbijanju korupcije u toj oblasti i umjesto početnog naziva projekta “Djeca nisu profit”, već sada bi ga mogli preimenovati u novi naziv “Djeca su profit”.

Naime, stavljajući fokus na jedan od dugogodišnjih gorućih problema koji pogađa brojne roditelje u RS, a to su visoke cijene osnovnoškolskih ekskurzija i netransparentnosti procesa odabira ponuđača, poslali su upit osnovnim školama u ovom entitetu da im dostave svoja iskustva na tu temu. Međutim, na 28. decembra upućenih 56 dopisa i njihovo ponovljeno slanje 17. januara ove godine – nije odgovorila niti jedna škola.

Nije pomoglo ni to što su direktno kontaktirali odgovorne u ustanovama osnovnog obrazovanja, koji su se većinom vadili na to da ne mogu dati takve informacije ili upućivali na obraćanje Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

“Obratili smo se i kontaktirali i resorno ministarstvo, ali bez konkretnog rezultata, mada smo te tražene informacije trebali dobiti u  skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama i direktno od škola, što je bila njihova  zakonska obaveza. Nadamo se da će to u narednom periodu i uraditi i da ćemo obezbjediti tražene podatke” – kažu iz organizacije ITEA.

Navode i da je osnovni cilj koji žele postići da podstaknu i roditelje da slobodno iznose svoje mišljenje i aktivno ostvaruju svoja prava u procesu odabira najpovoljnijeg ponuđača za školske ekskurzije, izlete i škole u prirodi. Niz je i drugih aktivnosti koje provode u pet gradova Republike Srpske, obuhvaćeni su Banja Luka, Prijedor, Doboj, Bijeljina i Trebinje. One su direktno usmjerene ka podizanju svijesti kod roditelja i šire javnosti o ovom problemu.

“Ujedno, ovom kampanjom želimo ukazati na nepravilnosti prilikom organizovanja ekskurzija i potencijalne koruptivne radnje. I ovim putem pozivamo nadležne da se pozabave problemom, a ne da nas ignorišu. Sa druge strane, za razliku od škola u kojima njihova djeca stiču znanje i vaspitavaju se, roditelji uveliko popunjavaju anonimnu elektronsku anketu.

Iz ITEA kažu da su, prema dobijenim rezultatima, do sada iznesena mišljenja i iskustva poražavajuća.

“Došli smo do podataka da određeni broj djece nije učestvovao u tim vanškolskim aktivnostima zbog visokih cijena i lošeg materijalnog statusa. Pozivamo građane, roditelje i sve ostale društveno odgovorne da nas podrže i da prepoznaju značaj ove tematike, te aktivno doprinesu stvaranju transparentnijeg i pravednijeg sistema odabira ponuđača za školske ekskurzije, čime bi se svakom djetetu omogućilo učešće u ovoj važnoj obrazovnoj aktivnosti” – apelovali su iz organizacije ITEA.

Iz ITEA ukazuju da su, ignorisanjem pokušaja da iz škola dobiju potrebne podatke, zapravo, potvrđene sumnje iz podataka prikupljenih preliminarnim anketiranjem i razgovorima sa roditeljima, da rukovodioci škola imaju određene interese, a sve u sprezi sa pojedinim turističkim agencijama. Odnosno, da ponuđena cijena ekskurzija roditeljima u sebi sadrži i nezakonske naknade, zbog čega, s druge strane, druge turističke agencije gube interes učestvovanja u javnim pozivima zbog navedenih malverzacija.

Konkretno su iz ITEA utvrdili iz rezultata te preliminarne Ankete, da je 94 odsto anketiranih odgovorilo da je uobičajena cijena, za uslugu od tri noćenja uključujući obroke i prevoz unutar BiH, od 420 do 500 KM, neprihvatljiva za roditelje i učenike. Ispitanici putem viber grupe, od 120 roditelja i učenika, su u procentu od 92 odsto smatrali da trebaju imati više uticaja u donošenju odluke o mjestu, vremenu i načinu organizacije ekskurzije, a 94 odsto roditelja ispitanika se izjasnilo da nisu bili uključeni u proces odlučivanja u vezi sa školskim izletom, odnosno ekskurzijom.

Širu anketu ITEA radi od ovog mjeseca i, kako ističu, očekuju još relevantnije rezultate, kako bi doprinjeli većoj transparentnosti u procesu donošenju odluka, većoj uključenosti roditelja u donošenju odluke o mjestu, vremenu i načinu organizacije ekskurzija, a korist bi, od njihovih aktivnosti, trebali imati prvenstveno roditelji i djeca.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije