Građanski aktivizam

Do smanjenja korupcije i trauma iz porodilišta, usvajanjem inicijative o pravu porodilja na pratnju pri porodu

„Nikada više nijedna od nas ne smije svoju borbu voditi sama.“, naglašavaju iz udruženja „Baby Steps“.

U subotu je, u Tuzli, na Trgu Slobode, udruženje Baby Steps organizovalo druženje sa porodiljama iz ovog grada, koje su dijelile svoje iskustva sa poroda i započele akciju potpisivanja peticije za bolje uslove u porodilištima, kao i za inicijativu da se svim porodiljama omogući pratnja na porodu po izboru porodilje.

Majke, trudnice, buduće porodilje većinom zbog straha ne govore o onome što su prošle, ali zato anonimno dijele svoje priče i smatraju da je podrška mladim majkama, i budućim porodiljama u Tuzli itekako potrebna. Kao i odlučna borba protiv korupcije u zdravstvu, svih nadležnih institucija, dodali bi smo.

„Rezultati istraživanja su pokazali da je 50% porodilja i članova njihove porodice dalo novčana sredstva ili poklon u porodilištu, javno ili tajno, prije ili poslije poroda. Istraživanje je pokazalo da je novac samoinicijativno nuđen od strane porodilja ili njihove porodice, ali također i direktno ili indirektno tražen od strane medicinskog osoblja. Kao razlog zbog kojeg su porodice pristale na korupciju navodi se većinom nada da će time moći obezbijediti adekvatnu zdravstvenu skrb ili humaniji odnos tokom poroda, što samo po sebi svjedoči lošim uslovima u porodilištima. Istraživanje je nadalje pokazalo da prosječno vrijednost mita po porodu iznosi 141,65 KM. Ako uzmemo u obzir da je polovina porodilja (50%) u anketi potvrdila da je ona ili njeni članovi  porodice dali novac ili poklon javno ili tajno, a da u BiH imamo prosječno 30.000 poroda godišnje, dolazimo do podatka da „čašćenje“ zdravstvenih radnika porodice košta šokantnih 2.124.772 KM godišnje!“, navode iz udruženja „Baby Steps“.

Nakon što su uspostavili saradnju sa porodilištima u Sarajevu i Banjaluci, iz ovog udruženja ističu da im je cilj uspostavljanje lakšeg i jednostavnijeg mehanizma prijave korupcije i davanje ocjene porodilištima i da žele u ovaj sistem uvezati i porodilišta iz Tuzle i Bijeljine.

Iz Udruženja, takođe, naglašavaju da će istrajati na zahtjevu za usvajanjem njihove inicijative da svaka porodilja ima pravo na pratnju na porodu. To pravo se ne smije ograničavati i taj izbor mora biti slobodna odluka porodilje.

„Nikada više nijedna od nas ne smije svoju borbu voditi sama. Svaka podrška je od iznimnog značaja, i zato je važno da u ovoj brobi budemo hrabre i istrajne.“, zaključili su iz udruženja „Baby Steps“.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije