Komentari i analize

“Doboj otvoren poligon za sve vidove korupcije”

Sve što se dešava na republičkom nivou preslikava se i na lokalne samouprave koje su usko povezane sa vlašću. Tako je Doboj postao otvoren poligon za sve vidove korupcije, kaže u rubrici "Bez uvijanja" jutranjeg programa BN TV Olivera Nedić, odbornik PDP-a u Skupštini grada Dodoj.

„Grad slučaj“ – tako neki stanovnici nazivaju svoj grad – grad Doboj. Na primjer, jedini je koji trenutno nema zgradu gradske uprave, jer je srušena, a na tom mjestu, prema riječima Dobojlija biće tržni centar.

Nedić ističe: „ Po mom mišljenju to nije nigdje zabilježeno. Da se izmješta zgrada uprave grada izmješta i da se prostor daje u korist krupnog kapitala pojedinaca, a da se građani ostavljaju bez onoga što su njihovi očevi izgradili.“

Naziv „grad slučaj“ kako kaže Olivera Nedić, odbornik u Skupštini grada Doboj, nastao je poslije izbora 2020. godine, kada su se, zbog nesagledivih krađa, izbori ponovili.

“Nažalost iskusili smo, evo i 2022. istu situaciju kao 2020. u nedostatku izmjena Izbornog zakona, a to je trebalo da uslijedi poslije situacije u Doboju, tačnije poslije dokazane krađe izbornih rezultata i ponavljanja izbora. Mi smo nastavili sa prijedlozima, naročito u sredini u kojoj smo dobili konkretne dokaze, ali to se sve ponovilo i 2022. godine gdje opet imamo jednu negativnu priču i krađu”, kaže Nedićeva.

Tamo gdje postoji izborna korupcija nastaje otvoren poligon za svaki drugi vid kriminala, ističe odbornik PDP-a i nagalašava da su situacije u lokalnim samoupravama samo preslikavanje republičkih prilika.

„To je identičan način. Vidjeli smo sada na primjeru samo budžeta predsjednika Republike Srpske. To ne postoji u regionu, a takođe smanjen budžet za kulturu, obrazovanje. Dobili smo poruku da nam kultura ne treba, a da obrazovanje ostane nisko pozicionirano. Prosto to su loše poruke, paradigme. Obrasci su identični i onda kada je to forma koja se posmatra i lokali koji imaju kopču sa republičkom vlašću u
potpunosti su lišeni odgovornosti da posluju drugačije“, jasna je Nedić.

Takođe, ovde se ne ulaže u obrazovanje, nastavnička profesija je obezvrijeđena, obesrabrenja, statusno loše stoji u materijalnom smislu kao profesija, kaže Nedićeva, višestruko nagrađivani profesor geografije, koja je i majka petoro djece.

Naglasila je da bi porodicama sa četvoro i više djece bilo mnogo lakše kada bi imali veću pomoć Vlade Republike Srpske.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije