Podsjećanja

“Dojče telekom” i “Mađar telekom” plaćaju kaznu zbog mita

U rubrici Podsjećanja, ponovo o korupciji u telekomunikacijskom biznisu. I suđenju i presudama koje su zaobišle balkanske političare. U tekstu iz decembra 2011.

“Dojče telekom” i njegova filijala “Mađar telekom” platiće 95 miliona dolara kazne američkom Ministarstvu pravosuđa i Komisiji za hartije od vrijednosti da bi odustali od tužbe o podmićivanju zvaničnika u Makedoniji i Crnoj Gori.

Sporazumom će biti okončan sudski spor, a telekomunikacioni giganti neće morati da priznaju krivicu, piše skopski “Utrinski vesnik”.

“Mađar telekom” je većinski vlasnik “Makedonskog telekoma” i “T-mobile Makedonija”, a spor se odnosi na period u 2005. i 2006. godini.

Američko Ministarstvo pravde i Komisija za hartije od vrijednosti (SEC) saopštili su da su njemački telekomunikacioni gigant i njegova filijala “Mađar telekom” platili makedonskim političarima i zvaničnicima da tokom 2005. i 2006. odugovlače otvaranje tržišta bežične telekomunikacije u toj zemlji za novu konkurenciju.

Prema odluci Američke komisije za hartije od vrijednosti, tužba je pokrenuta protiv kompanija i protiv trojice bivših direktora mađarskog operatera koji su platili nepostojeće konsultantske usluge u iznosu od 4,88 miliona evra za zaustavljanje, odnosno da se odloži pojavljivanje drugog telekomunikacijskog operatera u Makedoniji.

Mito je plaćen političarima i političkoj stranci, iako se u optužnici podnesenoj Federalnom sudu u Njujorku ne navode precizna imena.

Vlado Bučkovski, koji je u vrijeme afere bio premijer, kaže da nije upoznat da li je neko od makedonskih političara bio involviran u uzimanje mita od telekomunikacionih kompanija.

“Iza cijelog procesa, u stvari, stoji igra velikih kompanija koje se bore da iskoriste svaku grešku konkurencije. Ovo je jedan slučaj u kome Amerikanci love propuste `Dojče telekoma` kako bi zaustavili njihovu ekspanziju na američkom tržištu”, izjavio je Bučkovski za “Utrinski vesnik”.

Od kazne u iznosu od 95 miliona evra “Mađar telekom” moraće da vrati ostvarenu dobit u iznosu od 31,2 miliona dolara i kaznu u vrijednosti od 59,6 miliona dolara. Iznos je dogovoren sa Ministarstvom pravde SAD zbog “odlaganja” gonjenja, čime se krivična tužba zamjenjuje novčanom kaznom.

“Dojče telekom” kao vlasnik 60 odsto akcija mađarske kompanije platiće 4,4 miliona dolara da bi izbjegao optužbe.

Istragu u vezi sa optužbama za podmićivanje vodili su njemački pravosudni organi protiv šefa “Dojče telekoma” Renea Obermana.

Njemu se na teret stavlja da je na sastanku sa prvim čovjekom “Makedonskog telekoma” tokom 2005. godine uslovio plaćanje dividenti sa neotvaranjem makedonskog telekomunikacionog tržišta za druge konkurente. Optužba je dovođena u vezu sa navodnim podmićivanjem trećih lica.

Oberman je odlučno odbacio optužbe, a Tužilaštvo u Bonu početkom januara ove godine obustavilo je istragu.

Kazna Američke komisije za hartije od vrednosti odnosi se i na korupciju učinjenu u Crnoj Gori, gdje su “Dojče telekom” i “Mađar telekom” dali mito za kupovinu crnogorskog Telekoma.

U Crnoj Gori je novac kao mito dat najmanje dvojici vladinih funkcionera da bi pomogli kupovinu državne telekomunikacijske kompanije, piše skopski dnevnik “Večer”.

Mađarska, odnosno njemačka firma optužena je za mito i loše vođenje evidencije, kao i za kršenje propisa o unutrašnjoj kontroli protivno američkom Zakonu o borbi protiv korupcije van teritorije SAD. Iako se zakon primjenjuje prvenstveno na američke firme, odnosi se i na one koje posluju i imaju predstavništva u SAD. U navedeno vrijeme se na njujorškoj berzi trgovalo dionicama “Mađar telekoma” što je Americi dalo jurisdikciju za tužbu.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije