Građanski aktivizam

Dok se borba za rijeke nastavlja, ACT ističe pozitivan primjer: Općina Prozor-Rama uvažava stavove stanovništva po pitanju izgradnje mHE!

Ne čekajući “skrštenih ruku” isticanje roka za prikupljanje dokumentacije za MHE za koje je, u trenutku izglasavanja “zakona o zabrani daljnje gradnje MHE”, postojao koncesioni ugovor, pa nisu bile obuhvaćene Zakonom, iz Fondacije Atelje za društvene promjene – ACT rade sve što je u njihovoj moći da spriječe ispunjavanje uslova i gradnju tih MHE. Među njihovim aktivnostima je, svakako, i lobiranje, odnosno susreti i razgovori sa predstavnicima lokalne vlasti, kojima se pokušava pojasniti štetnost takvih projekata i potreba uvažavanje interesa i stavova građana. O jednom takvom svom sastanku ACT je postavio informaciju na društvenim mrežama, koju, u nastavku, prenosimo u cjelosti.   

Predstavnici Fondacije Atelje za društvene promjene – ACT i naselja Šćipe 19.06.2024. godine (srijeda) održali su sastanak s Josipom Juričićem (desno na fotografiji), prvim čovjekom Službe za razvoj, poduzetništvo, obrt i financije Općine Prozor-Rama.

Najvećim dijelom sastanka razgovarali smo o problematici izgradnje malih hidroelektrana na području ove lokalne zajednice.

U općini Prozor-Rama u pogonu su tri male hidroelektrane, dok ih se još 10-ak nalazi u različitim fazama planiranja i prikupljanja dozvola i saglasnosti.

Posebnu pažnju šire javnosti privukla je mHE “Volujak”.

Gospodin Juričić nas je informisao da je Općina Prozor-Rama zauzela jasan stav po pitanju realizacije ovih projekata, odnosno da će u svim procesima, gdje za to postoji mogućnost, biti uključeni i pitani građani i građanke koji žive u područjima gdje je planirana izgradnja mHE.

Lokalno stanovništvo u više navrata izrazilo je negativne stavove po pitanju realizaciije ovih projekata baš kao što je Općina Prozor-Rama još jednom podcrtala da izgradnja mHE nije njihov interes.

Podsjećamo, 3. augusta 2025. godine isteći će rok za prikupljanje dokumentacije za izgradnju mHE u slučajevima gdje postoje ugovori o koncesiji, nakon čega će investitori ostati bez koncesija, u skladu s odredbama entitetskog zakona o zabrani izgradnje mHE.

Još smo se dotakli i pitanja zaštite unikatnih vodopada u prozorskom naselju Duge, u čijoj neposrednoj blizini je planirana izgradnja jedne mHE, ali i dogovorili određene aktivnosti u pravcu popularizacije ove perspektivne turističke lokacije.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije