Komentari i analize

Dokument izmijenjenog Budžeta dokazuje: Premijer Nikšić najavio borbu protiv korupcije pa ukinuo novac za izgradnju zgrade u kojoj bi trebao biti smješten “federalni USKOK”

Četiri mjeseca nakon što je nametnut, jedini konkretan korak u borbi protiv korupcije koji je Nikšić poduzeo je ukidanje novca za izgradnju palače pravde u kojoj bi trebao biti smješten Poseban odjel za borbu protiv korupcije.

Vlada Federacije BiH sa Nerminom Nikšićem na čelu ukinula je tokom rebalansa Budžeta FBiH novac namijenjen za izgradnju Palače pravde u kojoj bi trebali biti smješteni posebni odjeli za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala. Podsjetimo, u ovogodišnjem Budžetu FBiH koju je predložila bivša Vlada FBiH sa Fadilom Novalićem na čelu, a koji je izglasala aktualna parlamentarna većina stranaka Trojke i HNS-a, bilo je predviđeno izdvajanje 3,5 miliona maraka za izgradnju zgrade za smještaj takozvanog Federalnog USKOK-a. No, tokom posljednjeg rebalansa Budžeta, Nikšićeva Vlada je predložila, a vladajuća parlamentarna većina usvojila prijedlog da se novac namijenjen za izgradnju zgrade prebaci na druge pozicije.

“Borba protiv korupcije – nastavljamo gdje smo stali”, naslovio je  svoju Facebook objavu 2. jula ove godine federalni premijer Nermin Nikšić.

“Prvi korak je naći adekvatan prostor. Izgradnja palate pravde, namjenskog objekta za smještaj posebnih odjela treba nam da poboljšamo uslove rada sudova i tužilaštava, ali naša zemlja nema vremena da čekamo na njenu izgradnju kao uslov za početak primjene Zakona. Umjesto toga naći ćemo smještaj u nekom od postojećih objekata. Vlada FBiH će pomoći u svim tehničkim aspektima, kako bismo omogućili pravosudnim organima da što prije počnu s procesuiranjem djela organiziranog kriminala i korupcije”, napisao je Nikšić nakon sastanka sa čelnicima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Pet mjeseci kasnije, Vlada FBiH nije osigurala “alternativni smještaj” za početak rada USKOK-a, a novac za izgradnju zgrade je prerasporedila. Dokaz za to je i posljednji rebalans Budžeta.

Kako se može vidjeti u dokumentu objavljenom početkom novembra u Službenim novinama FBiH, Budžetom za 2023. godinu bilo je planirano izdvajanje 3,5 miliona KM za Projekat palača pravde FBiH. Rebalansom Budžeta s te je pozicije oduzeto 3,4 miliona, što znači da je za zgradu u kojoj bi bio smješten navodni federalni USKOK ostalo samo 100 hiljada KM. Kako je do kraja godine ostalo još 45 dana, ni ovih 100 hiljada KM neće biti utrošeno. Tako će Federacija BiH i ove, ali i naredne godine vjerovatno ostati bez posebnog odjela za borbu protiv korupcije, koji, kako kaže premijer FBIH Nermin Nikšić, ne može da čeka.

Podsjetimo, 9. januara ove godine, tadašnji premijer FBIH Fadil Novalić potpisao je sa predsjednikom VSTV-a Halilom Lagumdžijom Memorandum o saradnji.

“Ovaj dokument se odnosi na uspostavu i izgradnju „Palate pravde Federacije BiH“, novog i namjenski izgrađenog objekta u koji će biti smješteni Federalno tužilaštvo i Vrhovni sud FBiH sa Posebnim odjelima, kao i Sudska policija FBiH. Potpisanim Memorandumom stvaraju se i uslovi za uspostavljanje Posebnih odjela za suzbijanje korupcije, organiziranog i međukantonalnog kriminala pri Federalnom tužilaštvu i Vrhovnom sudu FBiH, kao i osiguranje uslova za provedbu Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH. Navedeno uključuje osiguranje neophodnih prostornih kapaciteta, opreme i materijalno-tehničkih sredstava za rad Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda FBiH sa Posebnim odjelima”, saopćeno je iz VSTV-a.

Prije ovog sastanka, Vlada FBiH je predložila Budžet u kojem je bilo planirano izdvajanje novca za palaču pravde. No, početkom maja, nakon što je visoki predstavnik suspendovao Ustav FBiH i nametnuo Vladu FBiH, novi federalni premijer najavljuje odlučnu borbu protiv korupcije.

“Set antikorupcijskih zakona smo usvojili 2014. godine, a na snagu su stupili polovinom 2015. Prethodna Vlada se pobrinula da taj set zakona nikada ne zaživi već da ostanu samo puko slovo na papiru. Nastavljamo tamo gdje smo stali 2015. godine, mi nećemo tražiti opravdanja, naći ćemo rješenja kako bismo započeli ozbiljnu borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala”, saopćio je početkom jula premijer Nermin Nikšić.

Borba protiv korupcije, međutim, vrlo brzo je okončana.

Četiri mjeseca kasnije, jedini konkretan korak koji je Nikšić poduzeo je ukidanje novca za izgradnju palače pravde u kojoj bi trebao biti smješten Poseban odjel za borbu protiv korupcije.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije